Kaoset tilltar i Irak

NYHETER

BAGDAD

På långfredagen, årsdagen av Saddam Husseins fall, kämpade de USA-ledda ockupationstrupperna för att behålla kontrollen över Irak. Enligt brittiske utrikesministern Jack Straw är läget för USA-alliansen det värsta sedan kriget började.

-Locket på tryckkokaren har trillat av, sade Straw till BBC.

Chefen för USA:s civila administration i Irak, Paul Bremer, meddelade att den sex dagar långa offensiven mot sunnimuslimska rebeller i staden al-Falluja skulle avbrytas så att mat och mediciner kan föras in till civilbefolkningen. Avsikten var också att representanter för Iraks styrande råd, motståndsrörelsen och lokala muslimska ledare i al-Falluja skulle kunna träffas.

Men vapenvilan blev kort. Snart flammade strider upp på nytt, och USA-alliansens vice befälhavare general Mark Kimmitt förnekade att det alls hade rått någon vapenvila.

Stadsbor på flykt

Redan dessförinnan hade hundratals invånare flytt ut ur al -Falluja till fots, via bakgator och gångstigar över fälten. Landsvägen från staden fylldes med bilar och pickuplastbilar fulla av passagerare. De kom dock bara några kilometer innan amerikanska soldater spärrade vägen.

Enligt sjukhuspersonal har mer än 450 irakier dödats och över 1000 skadats i striderna i al-Falluja de senaste dagarna, rapporterade Reuters. Ryska UD uppmanade USA-alliansen att avbryta offensiven och avstå från ''oproportionerligt våld''.

En AFP-fotograf såg amerikanska soldater i äftiga strider med muslimska motståndsmän i den sunnitiskt dominerade staden Abu Ghurayb väster om Bagdad. Vägen mellan Abu Ghurayb och al-Falluja var i motståndsrörelsens händer, och hundratals män med granatgevär och automatkarbiner låg i skydd längs vägen. Minst två amerikanska soldater och en civil irakisk lastbilsförare dödades i strider väster och norr om Bagdad under dagen.

Återtar kontrollen

Söderut fortsatte striderna mellan USA-alliansen och den shiamuslimska Mahdimilisen. De svartklädda shiasoldaterna, lojala mot den efterlyste predikanten Muqtada al-Sadr, har förskansat sig i flera städer i centrala och södra Irak liksom i slumområdet Sadr-staden i Bagdad. I Sadr-staden utrymde amerikanerna polisstationer och stadshuset efter fem dagars strider. USA-sidan sade sig också ha återtagit kontrollen över staden Kut, som i onsdags intogs av Mahdimilisen sedan en kontingent ukrainska soldater retirerat.

Ännu på fredagen hölls tre japaner och en kanadensare som gisslan hos motståndsgrupper. Uppgifter om att även fyra italienare gripits visade sig vara fel. En talesman för alliansen sade att man inte ämnar förhandla med kidnapparna.

Muqtada al-Sadr sade i ett budskap, uppläst i en moské i staden Kufa, att USA:s president GeorgeW Bush nu ''bekämpar en hel nation''.

''Vi råder dig att dra tillbaka trupperna från Irak och inte försöka ta strid med den irakiska revolutionen'', sade al-Sadr vars budskap lästes upp av en annan böneledare. al-Sadr hälsade Bush att om trupperna stannar kommer han att förlora presidentvalet i USA i november.

TT/AFP