Två döda i brand på hotell på Öland

Hela huset totalförstört i storbrand

1 av 4 | Foto: HELMUTH PETERSSON/WIGHS NEWS
Två personer dog och sex skadades vid den våldsamma branden på anrika Hotell Borgholm på långfredagen.
NYHETER

Ett 70-tal personer bekämpade storbranden som rasat i centrala Borgholm.

- Det var tur i oturen att bara tre rum var bebodda. I kväll skulle hotellet varit fullbelagt, säger polisen till aftonbladet.se.

Tragedin drabbar även ägarna hårt, ett av landets mest kända krögarpar.

Det var en man och en kvinna, bägge gäster, som omkom på långfredagen i storbranden som ödelagt anrika Hotell Borgholm på Öland.

- Mannen var norsk medborgare. Vi har ännu ingen säker identifiering av kvinnan och har tagit hjälp av norsk polis, säger Christer Klasson, vakthavande befäl vid polisen i Kalmar till aftonbladet.se på fredagskvällen.

Sex personer fördes under morgonen till sjukhus. Fyra var gäster och två var anställda varav en med allvarliga rökskador.

Senare på dagen fördes även tre brandmän till sjukhus.

- Det är gjort mest som en försiktighetsåtgärd eftersom vi bedömer att de fått i sig mycket rök och kan behöva syrgas. Men det handlar inte om några allvarliga skador, säger räddningsledaren Bengt Andersson till TT.

En anställd svårt skadad

- Totalt fanns åtta personer på hotellet i natt, sex gäster och två anställda, säger Ulf Karlsson vid polisen i Kalmar till aftonbladet.se.

Bland de överlevande finns ett par från Göteborg och ett par från Märsta utanför Stockholm.

De klarade sig med lindrigare skador trots att man tvingades hoppa från andra våningen för att rädda sig.

Tillståndet för en av de anställda, en man, är enligt läkare fortsatt mycket allvarligt. Han drabbades av allvarliga rökskador och vårdas på intensivvårdskliniken på sjukhuset i Kalmar.

Borgholms kommun beslutade på grund av det allvarliga läget att öppna telefonväxeln under långfredagen.

"Mamma, det brinner!"

Kvart i sju på fredagsmorgonen kom larmet om att hotellet i centrala Borgholm stod i lågor.

- Jag vaknade av att min son skrek "För satan mamma, det brinner!". Jag rusade upp och kikade ut och såg att hela bardelen på hotellet brann rejält så jag ringde till räddningstjänsten, berättar vittnet Gittel Oldbring för SR Kalmar.

Hon bor granne med hotellet och beskriver hur instängda människor desperat försökte rädda sig undan lågorna.

- Hotellgästerna försökte ta sig ut genom fönstren för entrén var rökfylld, berättar hon.

Gittel Oldbring tog snabbt beslutet att snabbt lämna sin egen bostad av säkerhetsskäl.

Totalförstört

Polis och räddningstjänst från både Öland och Kalmar kom snabbt till platsen för att bekämpa elden. Ett 40-tal man från räddningstjänsten fick hjälp av cirka 15 poliser samt frivilliga.

- Totalt är det cirka 70 personer på plats här och situationen är mycket dramatisk, berättade Ulf Karlsson strax efter lunch.

- Det är brandmän med syrgasmasker och ganska kaotiskt. Just nu befarar man att byggnaden ska rasa ihop.

Senare under dagen kollapsade stora delar av huset. På eftermiddagen fanns bara delar av de yttre stenväggarna kvar och branden var under kontroll först vid 15-tiden. Eftersläckningen väntades pågå till långt frampå natten mot påskafton.

Elden spred sig

Runt hotellet finns äldre bebyggelse varav många gamla trähus.

Elden spred sig till vinden på en konferensanläggning intill men branden begränsades. Trots det förstördes både huvudbyggnaden och ett annex medan övriga delar fick rök- och vattenskador.

Av säkerhetsskäl evakuerades alla kringboende.

- De får nu tak över huvudet i stugor nere vid campingen.

Det är ännu oklart hur branden startat.

- Av allt att döma har den startat i restaurangdelen, men vi vet inget om brandorsaken, säger Ulf Karlsson. Senare bekräftade räddningstjänsten att elden troligen började i närheten av frukostmatsalen eller baren.

Enligt Karlsson kunde tragedin blivit mycket värre.

- Det var tur i oturen att bara tre rum var bebodda. I natt skulle hotellet varit fullbelagt.

Tragedi för känd tv-kock

Hundraåriga Hotell Borgholm har länge varit ett populärt tillhåll för svenska artisteliten sommartid, inte minst i samband med Björn Skifs klassiska Badrock i ruinen strax utanför Borgholm.

Hotellet, som har 33 rum, har på senare år också blivit känt för sitt gourmentkök, inte minst tack vare de nya ägarna, det kända krögarparet Karin och Owe Fransson.

Karin Fransson medverkar bland annat i TV4:s matlagningsprogram och även i Sveriges Radios serie "Meny". Hon har också belönats med bland annat Gastronomiska akademiens guldmedalj. Hotell Borgholm finns på listan över Sveriges 20 bästa restauranger 2004.

Läs också:

Åsa Asplid, Caroline Olsson