Två döda i brand på hotell på Öland

1 av 4 | Foto: HELMUTH PETERSSON/WIGHS NEWS
Två personer dog och sex skadades vid den våldsamma branden på anrika Hotell Borgholm på långfredagen.
NYHETER

En 31-årig norrman och en 24-årig svenska omkom i branden på anrika Hotell Borgholm på Öland på fredagen.

En person fick livshotande skador och ytterligare fem skadades lindrigt.

Larmet om branden i den mer än hundraåriga träbyggnaden, belägen centralt i Borgholm, kom före klockan sju på morgonen. Som mest arbetade 55 brandmän från fem brandkårer på platsen och lyckades hindra spridning till de omkringliggande trähusen. Både i söder och norr var husen intill allvarligt hotade och först vid 15-tiden hade räddningstjänsten läget under kontroll.

De två omkomna, en norsk man och hans kvinnliga sällskap, hittades av räddningspersonalen på förmiddagen inne i sitt hotellrum. Enligt Ulf Karlsson, informationschef hos polisen i Kalmar län, har de troligen avlidit till följd av rökförgiftning.

Mannen var 31 år och kom från Nordnorge. Kvinnan kunde sent på fredagskvällen identifieras med hjälp av norsk kriminalpolis.

– Jag har informerat hennes mamman om dödsfallet. Den omkomna är en svensk kvinna som var bosatt i Norge tillsammans med sin familj, säger Christer Classon, vakthavande polis i Kalmar län till vg.no.

Hoppade från fönstren

På sjukhuset i Kalmar vårdas en man, anställd på hotellet, med svåra rökskador. Ytterligare fem personer - fyra gäster och ännu en anställd - vårdas med lindriga skador.

Några av gästerna tvingades rädda sig ut genom att hoppa från fönster på andra våningen. De skadade gästerna är hemmahörande i Märsta respektive Göteborg.

Under dagen fick även tre av brandmännen föras till sjukhus, berättar räddningsledaren Bengt Andersson.

– Det är gjort mest som en försiktighetsåtgärd eftersom vi bedömer att de fått i sig mycket rök och kan behöva syrgas. Men det handlar inte om några allvarliga skador, säger han.

Fullbokat i påsk

Owe Fransson, källarmästare och värd på Hotell Borgholm, sade till TT på fredagsmorgonen att branden troligen uppstått i närheten av frukostmatsalen eller baren. Iakttagelsen bekräftades under dagen av räddningstjänsten, men brandorsaken har ännu inte gått att fastställa. Först om något dygn väntas polisens tekniker kunna inleda sitt arbete.

Enligt Fransson var bara tre av rummen uthyrda under natten till fredagen och sammanlagt bodde sex gäster på hotellet. Till långfredagens kväll var däremot hotellets samtliga 33 rum bokade.

Till följd av den akuta spridningsrisken fick fem familjer lämna sina hem och dessutom utrymdes flera butiker. Många borgholmsbor samlades kring brandplatsen och kommunen öppnade sin telefonväxel för att kunna ta emot samtal från oroliga. Även kyrkorna organiserade krishjälp.

På eftermiddagen stod det klart att både huvudbyggnaden och annexet till hotellet totalförstörts, medan övriga delar fått rök- och vattenskador. Arbetet på brandplatsen beräknades pågå hela natten till påskaftonen.

Hotell Borgholm är uppmärksammat för sin gourmetmat. Karin Fransson, som förestår restaurangköket, medverkar i Sveriges Radios matprogram Meny och har bland annat fått Gastronomiska akademiens guldmedalj. Hotellet finns på listan över Sveriges 20 bästa restauranger 2004. Enligt Sveriges Radio Kalmar kunde Karin Franssons receptsamling räddas undan branden.

Läs också:

Johan Kristensen, TT