Polisen slog till - förgäves

Norska rånmördarna jagades i Malmö

NYHETER

Männen som misstänks för polismordet i Norge påstods gömma sig i Malmö.

Nationella insatsstyrkan åkte i går till Skåne för att gripa dem.

Men allt utmynnade i en anmälan för ringa narkotikabrott.

Foto: KRISTER HANSSON
Massivt Pådrag Polisen packar ihop sin utrustning efter den resultatlösa jakten på de norska polismördarna i Malmö. Ett trovärdigt tips visade sig inte ge något större utbyte än att en man anmäldes för ringa narkotikabrott.

Polisen hade fått "trovärdig information" om att några av männen som misstänks för polismordet och bankrånet i Stavanger i måndags gömde sig i två lägenheter i Malmö.

Den nationella insatsstyrkan lämnade vid lunchtid i går Stockholm för att leda gripandet av männen som beskrevs som mycket farliga.

Bepansrade bilar

Cirka 30 poliser i insatsstyrkan åkte i fyra bepansrade bilar och en utryckningsbuss i hög fart längs E 4:an till Helsingborg och sedan E 6:an till Malmö.

Andra poliser transporterades i helikopter samtidigt som specialutbildade poliser ur Malmös piket låg i beredskap.

I Malmö hade en särskild ledningsstab upprättats i polishuset . Där sitter bland annat Peter Tjäder, kriminalchef i Malmö och en högt uppsatt chef inom insatsstyrkan.

Enligt vad Aftonbladet erfar fick rikskriminalens chef Lars Nylén fortlöpande information om händelseutvecklingen för att kunna fatta viktiga beslut över telefon.

Samtidigt kopplades en åklagare i Malmö in i utredningen. Han skulle med kort varsel kunna fatta beslut om att anhålla misstänkta rånare.

Slog till i natt

Klockan 23 i går kväll slog insatsstyrkan till mot två lägenheter i Malmö. Men av männen som skulle gömma sig där syntes inte ett spår.

- Vi fick av allt att döma felaktig information, säger Thomas Anderberg, poliskommissarie i Malmö.

- Utgångspunkten stämde inte, säger rikskriminalens chef Lars Nylén.

En man i en av lägenheterna fick följa med till polisstationen för att ta urinprov. Han misstänks för ringa narkotikabrott.

Nationella insatsstyrkan återvände i natt till Stockholm.

Sju personer jagas

Samtidigt kammade stora polisstyrkor i natt igenom ett skogsområde vid Sola nära Stavanger på jakt efter rånarna.

Vice polismästare Arne Hammersmark bekräftade för norska nyhetsbyrån NTB vid 23-tiden i går kväll att aktionen fortfarande var igång och skulle pågå utan "bortre tidsgräns".

- Den går ut på att hitta rånarna och mördarna, sade Hammersmark.

Sedan tre män gripits i Göteborg och begärts utlämnade till Norge letar polisen efter sju personer.

Oisín Cantwell