Paret hittades vid fönstret

Hade försökt att ta sig ut ur det brinnande infernot

Foto: MATHS BOGREN
Två dog och sex skadades Nattportiern skadades allvarligt och vårdades i natt i respirator på Länssjukhuset i Kalmar. Det över hundra år gamla Hotell Borgholm totalförstördes.
NYHETER

BORGHOLM

Strax efter halv sju i går morse var Hotell Borgholm på Öland ett brinnande inferno.

Eirik Jensen, 31, och hans 25-åriga svenska väninna försökte öppna fönstret för att fly från lågorna.

De övermannades av röken.

Rökdykarna hittade dem liggande på golvet alldeles innanför fönstret.

- De bodde i den del av hotellet som drabbades mest av rökutvecklingen. De blev sannolikt medvetslösa mycket snabbt, säger Lennart Olsson vid räddningstjänsten på Öland.

Hur branden i Hotell Bornholm uppstått är fortfarande oklart, men den har antagligen börjat på bottenvåningen. När Gittel Oldebring, 52, i huset mittemot vaknade brann det från golv till tak i baren.

"Hotellet brinner!"

- Min son kom inrusande och skrek: Morsan, hotellet brinner!

- Jag kastade mig på telefonen och slog larm.

Räddningstjänsten var på plats utanför Hotell Borgholm klockan 6.40 och rökdykare tog sig in i byggnaden. Snart hittade de det norska paret.

- De hade kläderna på så de har antagligen vaknat och försökt ta sig ut, säger brandförman Lennart Olsson.

Som mest arbetade 55 brandmän från fem brandkårer. De lyckades hindra branden från att sprida sig till andra trähus i närheten.

Den omkomne Eirik Jensen bodde i Oslo men kom ursprungligen från den lilla staden Nordkjosbotn utanför Tromsö i nordligaste Norge. Där fick hans föräldrar i går det tragiska beskedet om sonens död.

Pratade med pappan

- Jag pratade med pappan. Han hade många frågor och vill ha fortlöpande information av oss, säger Christer Klasson vid Kalmarpolisen.

Väninnan bodde också i Oslo men var svensk medborgare. Först sent i natt kunde polisen få hennes identitet bekräftad.

Fullbokat till helgen

25-åringens släkt bor i Norge. Norsk polis var sent i natt inte säker på att man lyckats underrätta samtliga anhöriga och valde därför att inte gå ut med hennes identitet.

På skärtorsdagen fanns bara sex gäster på Hotell Borgholm, som drivs av radio- och tv-kocken Karin Fransson och hennes make.

- De flesta gästerna skulle komma på långfredagen. Då var hotellet fullbokat, säger en anställd till Aftonbladet.

Förutom paret från Norge befann sig ett äldre par från Märsta på hotellet, samt ett ungt par, 24 och 30 år, från Göteborg. Enligt uppgifter till Aftonbladet var de nygifta.

Branden startade i baren

Så agerar du vid en hotellbrand

Katrin Krantz, Ingrid Carlqvist