Hon såg sitt livsverk brinna ner

Tv-kocken Karin Fransson förtvivlad efter hotellbranden

1 av 2 | Foto: MATHS BOGREN
VÄLKÄND TV-KOCK Karin Fransson var en av Sveriges första kvinnliga tv-kockar, långt före Tina Nordström och alla andra kockkändisar. Hon har bland annat lagat mat i P 1:s matprogram Meny och i TV 4:s morgonprogram.
NYHETER

BORGHOLM

Utanför det brinnande hotellet stod den kända tv-kocken Karin Fransson insvept i en filt och såg sitt livsverk försvinna i en brand som kostade två människor livet.

- Hon är förtvivlad, säger en av Karin Franssons släktingar.

På 1970- och 80-talen var Hotell Borgholm lika populärt som Café Opera. Till nattklubben vallfärdade Sveriges kändisar och stället var vida berömt. En av delägarna var Owe Fransson - som senare blev Karins man.

Karin Fransson kommer från trakterna av Bodensjön i tyska Alperna. Hon följde med en väninna till Öland, träffade källarmästaren Owe Fransson och stannade kvar.

"Sköna söndag"

De gifte sig 1980 och utan någon formell kockutbildning började hon hjälpa till i makens restaurangkök. När en av kockarna blev sjuk tog hon över ruljangsen.

Därefter har karriären varit spikrak. Karin Fransson var en av Sveriges första kvinnliga tv-kockar - långt innan dagens explosion av matprogram. Hon blev så populär att "Sköna söndag" kom och spelade in i hennes restaurangkök i Borgholm.

Men hon har också lagat mat i P 1:s matprogram "Meny" och i TV 4:s morgonprogram.

Öländsk matkultur

Bland de många utmärkelser som den folkkära kocken fått finns Gastronomiska akademins stipendium och hon har skrivit flera kokböcker. Hon har i många år suttit i juryn som utser Årets kock.

Under hennes chefsskap i köket har Hotell Borgholm utvecklats till ett mattempel i ordets verkliga bemärkelse.

Den öländska matkulturen har fått ett uppsving och svenskarnas förtjusning i örtkryddor kan till stor del tillskrivas Karin Fransson.

När nu Owe och Karin Franssons livsverk gått upp i lågor är det inte bara de som sörjer. Hela Öland drabbas.

Motor för Öland

- De betyder så mycket för ön, säger Jeanette Edström, som själv arbetar inom turistnäringen.

- Till deras restaurang har folk vallfärdat från alla delar av Sverige, från Norge och Tyskland. Den har varit som en motor för hela Öland.

I går morse tog det slut.

Ingrid Carlqvist