Barnflickan psykiskt sjuk

Nya uppgifter: Kvinnan är lätt att "hjärntvätta"

1 av 3 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
KAN SLIPPA FÄNGELSE Undersökningen har gjorts på Huddinge sjukhus rättspsykiatriska avdelning. Enligt uppgifter till Aftonbladet visar undersökningen att den 27-åriga kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning.
NYHETER

Den mordmisstänkta barnflickan från Knutby är psykiskt sjuk.

Enligt uppgifter till Aftonbladet lider hon av en personlighetsstörning och kan lätt manipuleras.

- Pastorn har spelat på svaga strängar, säger hennes advokat Christer Söderberg.

Den 27-åriga kvinnan har erkänt att hon sköt ihjäl pastorns 23-åriga fru och att hon försökte mörda den 30-årige grannen.

Nu har resultatet av den rättspsykiatriska utredningen kommit, och enligt uppgifter till Aftonbladet visar den att barnflickan lider av en allvarlig psykisk störning.

Undersökningen skulle ha varit klar den 28 februari, men rättspsykiatriska avdelningen på Huddinge sjukhus begärde att få längre tid. Fallet ansågs svårbedömt och det rådde oenighet inom det undersökande teamet.

Barnflickans advokat Christer Söderberg vill inte gå in på resultatet av undersökningen, som ska lämnas till tingsrätten på tisdag.

Mycket "jagsvag"

Men enligt uppgifter till Aftonbladet så har utredningen kommit fram till att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning. Hon är mycket jagsvag, något som gör att hon är lätt att manipulera, eller "hjärntvätta". Hon lider också av någon form av personlighetsstörning.

- Som min klient ser det är pastorns inblandning en nödvändig betingelse, det skulle inte ha hänt utan pastorn. Han har påverkat henne att utföra gärningen, säger advokat Christer Söderberg.

Han anser inte att hans klient skyller ifrån sig på pastorn.

Vill inte komma undan

- Hon ser sin egen delaktighet, hon håller i vapnet, hon förstår att hon har begått en fruktansvärd gärning. Hon anser inte att hon ska komma undan ansvar för handlingen.

Måste få vård

Om kvinnan bedöms lida av en allvarlig psykisk störning så kan hon inte dömas till ett fängelsestraff utan måste få vård.

Om hon inte anses vara psykiskt sjuk kan straffet påverkas av att hon manipulerats av pastorn.

- Det kan vara en förmildrande omständighet som är skillnaden mellan livstidsdom och ett tidsbegränsat straff, säger Christer Söderberg.

Den 27-åriga kvinnan är fortfarande formellt medlem i pingstförsamlingen i Knutby.

Anders Johansson, Katrin Krantz