Powell ser samarbete mellan sunni och shia

NYHETER

USA ser tecken på taktiskt samarbete mellan de grupper av shia- och sunnimuslimer som bekämpar ockupationen i Irak, uppgav USA:s utrikesminister Colin Powell på långfredagen. Samarbete mellan de traditionellt rivaliserande grupperna är ett gammalt mardrömsscenario för USA.

- Men under det senaste dygnet har jag inte sett något som tyder på att någon storallians håller på att ta form, sade Powell i en hastigt ordnad intervju för flera amerikanska tv-bolag.

Powell medgav att han var överraskad av våldsamheterna i det shiadominerade södra Irak, som varit förhållandevis lugnt sedan kriget förra året. Han vidhåller att det bara är en minoritet i Irak som gör våldsamt motstånd mot koalitionstrupperna.

- Det har varit en tuff vecka, vi ska vara tydliga på den punkten. Men jag tror fortfarande att de flesta irakier är med oss, sade Powell.

Enligt utrikesministern kommer motståndet främst från rester av Saddam Husseins Baathparti, som fått tillskott av "kriminella" och i viss mån terrorister.

Under natten svensk tid kom uppgifter om att ytterligare två amerikanska soldater saknas efter ett överfall på en militär konvoj. Attacken skedde vid den internationella flygplatsen väster om Bagdad, sade en armétalesman. Tidigare rapporterades om en dödad och tolv skadade soldater vid ett överfall i samma område, men det är inte känt om de två hörde till samma konvoj.

Tv-bolaget CNN uppgav att ett flertal civilister hade förts bort i samband med överfallet, men armén har inte bekräftat uppgifterna.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM