Fredsförhandlingar med shialedare i Irak

USA och rebeller överens enligt medlare

NYHETER

Medlemmar i Iraks styrande råd förhandlar med den hetlevrade unge shialedaren Muqtada al-Sadr om ett slut på shiaupproret i centrala och södra Irak.

På lördagen meddelades också att tre kidnappade japaner ska släppas.

-Vi ser redan lugn i Sadr-staden (i Bagdad) och vi är uppmuntrade av situationen i Najaf när vi nu inleder en religiös storhelg, sade rådsmedlemmen Nasir al-Chadrji.

Enligt en irakisk medlare har USA och de irakiska milismännen i Falluja har kommit överens om vapenvila, uppger en irakisk förhandlare för nyhetsbyrån AFP.

Den ska inledas klockan sju på söndagsmorgonen, svensk tid.

– De båda parterna har kommit överens om en tolv timmar lång vapenvila imorgon söndag klockan 10.00 (klockan 07.00, svensk tid), sa Hatem al-Husseini, en ledande medlem i Iraks islamistiska parti till AFP.

USA ville på lördagen inte kommentera uppgifterna.

Erbjudandet om vapenvila kom som svar på det styrande rådets krav på ett slut på striderna. Trots att rådet är tillsatt av den amerikanska administrationen har dess medlemmar i ett par dygn uttalat sig mycket kritiskt mot USA:s krigföring.

Sent på kvällen sade en talesman för de sunnimuslimska styrkorna i Falluja till tv-kanalen al-Jazira vapenvilan kommer att respekteras, men att man behåller ''rätten att svara om USA attackerar''.

Han ville inte gå in på detaljer om de pågående förhandlingarna, men sade att ett grundkrav från rådets sida är att al-Sadr vänder våldet ryggen. I gengäld skulle myndigheterna lova att förbättra situationen för al-Sadrs fattigaste anhängare.

Stängde tidning

Läget har snabbt förvärrats i Irak sedan USA tog det ödesdigra beslutet att stänga al-Sadrs tidning för två veckor sedan. Den unge predikantens milis Mahdiarmén har tagit kontrollen över flera städer, och alltfler från Iraks shiamuslimska majoritet har anslutit sig till den våldsamma kamp mot USA-koalitionen som tidigare bara sunnimuslimerna förde.

Men när nu en stor islamisk högtid pågår och hundratusentals pilgrimer från hela den muslimska världen finns på plats i Iraks heliga städer anses läget gynnsamt för förhandlingar och kompromisser.

Samtidigt erbjöd den amerikanska militären vapenvila åt motståndarna i det sunnidominerade Falluja väster om Bagdad. Där har hundratals människor dödats under en veckas försök från amerikanerna att återta kontrollen.

Tidigare artiklar:

Johan Kristensen, TT-Reuters