PM varnade Bush för flygkapningar före 11 september

NYHETER

CRAWFORD

En omstridd pm som släpptes på lördagen innehöll indikationer på att al-Qaida förberedde flygkapningar i USA 2001. Rapporten skrevs en dryg månad före terrordåden den 11 september samma år.

Vita huset offentliggjorde på påskaftonen en promemoria från den 6 augusti 2001 på begäran av den kommission som utreder regeringens agerande kring terrordåden den 11 september samma år. Pm:en användes vid en underrättelseorientering för president GeorgeW Bush.

Titeln är ''Bin Ladin besluten att slå till inne i USA''. Texten går igenom rapporter om al-Qaidaplaner på anfall på amerikanskt territorium tillbaka till 1997.

Enligt pm:en fanns ingen riktig bekräftelse på ''mer spektakulära hotrapporter'', som att bin Ladin ville kapa ett amerikanskt flygplan för att tvinga fram ett frisläppande av de ansvariga för bombningen av World Trade Center 1993. Inte heller nämndes användandet av flygplan som vapen.

Rice vittnade

Däremot hade den federala polisen FBI sett ''mönster av misstänkt aktivitet här i landet som stämmer överens med förberedelser för flygplanskapningar eller andra typer av attacker, inklusive övervakning av regeringsbyggnader i New York nyligen''.

Den nationella säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice vittnade offentligt inför kommissionen härom dagen. Rice insisterade på att dokumentet främst innehöll historisk information och inte direkt varnade för attacker inne i USA. Oppositionen kommer sannolikt att hävda att hennes vittnesmål motsägs av rapporten. Enligt den hade FBI flera månader gamla uppgifter om att bin Ladins anhängare planerade ett sprängdåd på amerikansk mark.

Diskussioner att vänta

I dokumentet fanns varken tid eller befarade mål för en sådan attack. Uppgifterna byggde på en underrättelserapport från maj samma år som pekade på att al-Qaidamedlemmar ville ta sig in i USA från Kanada.

Dokumentet kommer sannolikt att sätta fart på diskussionerna kring huruvida Bushadministrationen kunde ha gjort mer för att avvärja anfallen den 11 september 2001. Nära 3000 människor dödades i dåden.

TT-Reuter