Kidnapparnas hot till USA: Vi dödar Thomas

"Lämna Falluja - inom 12 timmar"

Foto: AP
kidnapparen visar upp sin fånge Tv-bilderna på amerikanen Thomas Hamill kablades ut över världen i går. Motståndsmännen hotar att döda honom och behandla honom värre än de som dödades och brändes i Falluja - om inte USA upphör med belägringen av staden inom 12 timmar.
NYHETER

Amerikanen Thomas Hamill sitter i baksätet på bilen med blodiga och smutsiga jeans.

Bredvid honom sitter en irakisk motståndsman och viftar med sitt automatgevär.

Vågen av kidnappade västerlänningar i Irak börjar likna en epidemi.

Men fallet Thomas Hamill är unikt: Kidnapparna visar upp honom för media i väst och ser till att han intervjuas.

I tv-bilderna som kab-lades ut över världen i går sitter fången och pratar genom det öppna fönstret på bilen som stannat till på motorvägen utanför Bagdad.

Tillhörde en konvoj

Han pratar med omisskännlig amerikansk dialekt, presenterar sig som Thomas Hamill och säger att han tillhörde en konvoj som attackerades.

- Det är allt jag kommer att säga, lägger han till.

Bilen kör sedan snabbt nerför motorvägen och försvinner ut ur kamerans blickfång.

Tv-bolaget ABC:s reporter Peter Cave säger att han och en kameraman kom till Abu Ghreib, en förort till Bagdad, för att skildra striderna mellan ockupationsmakten och irakiska motståndsmän.

Plötsligt stannade en bil och en maskerad, beväpnad man steg ut och sa åt kameramannen att börja filma mannen i baksätet. I ett videoband som senare lämnades till den arabiska tv-stationen al-Jazira visades Thomas Hamill upp framför en irakisk flagga.

Tolv timmars respit

Kidnapparna hotar att döda honom om inte USA upphör med belägringen av Falluja. USA har tolv timmar på sig annars kommer han att "behandlas värre än de fyra som dödades och brändes i Falluja" i förra veckan.

Tv-stationen al-Jazira påstår att organisationen "Mujahedin-skvadronen" ligger bakom kidnappningen.

Samtidigt påstår tv-kanalen att organisationen beslutat att frige sin japanska gisslan för att bevara de goda relationerna mellan arabvärlden och Japan.

Tidigare artiklar:

Oisín Cantwell, Nael Touqan , [email protected]