Påven sade Glad påsk på 62 språk

NYHETER

VATIKANEN

Kärlek måste besegra terrorismen och den dödens logik som härskar i Irak, Det heliga landet och annorstädes, sade påven i sitt budskap på påskdagen "till Roms befolkning och hela världen" eller på latin "urbi et orbi".

Foto: Patrick Hertzog/ AFP
Tiotusentals människor deltog i ceremonin på Petersplatsen i Rom på söndagen.

Påskfirandet i Rom har omgärdats av säkerhetsarrangemang utan motstycke förr om åren i fruktan för terrorangrepp. Fler poliser än någonsin, uniformsklädda såväl som civila, skärskådade dem som besökte Vatikanen och tittade igenom eventuella väskor.

Påven Johannes Paulus har talat urbi et orbi 25 gånger tidigare. Han är snart 84 år och mycket sjuk, bland annat i Parkinsons, och kan inte gå själv längre.

I sin predikan målade han en trist bild av världen som drabbad av terrorism och andra olyckor. Han var hes men höjde rösten när han talade om fred.

Den språkkunnige polske påven uttalade sedan en påskhälsning på 62 språk, bland dem arabiska och hebreiska.

Johannes Paulus var klädd i vitt och guld. Petersplatsen smyckades med tusentals blommor och hundratals träd skänkta av Nederländerna. Tiotusentals människor deltog i ceremonin.

Himlen var mulen och luften kallare än vanligt för årstiden, när påven gav en översikt av världens krisområden och främst Irak, Det heliga landet och Afrika.

Han påminde kristna, judar och muslimer om att de alla är Abrahams barn som bör "återupptäcka broderskapet" och agera tillsammans för fred.

Italienska tidningar rapporterade förra veckan att säkerhetsorganen spårat upp planer på ett attentat mot påven under påsken. Privatflygplan har därför förbjudits över Rom. Jetplan och helikoptrar ur det italienska flygvapnet har stått beredda att möta en inkräktare i luftrummet.

Farhågorna steg efter attentatet den 11 mars i Madrid och genom de 3 000 soldater som Italien sänt till Irak.

Påven Johannes Paulus utsattes för ett attentat på Petersplatsen 1981, då han träffades av en turkisk terrorists kulor.

TT-Reuters