Sju döda i olyckor utanför Jönköping

NYHETER

JÖNKÖPING

Sju människor fick på påskdagen sätta livet till i två trafikolyckor utanför Jönköping, den ena en frontalkollision mellan två personbilar och den andra en motorcykelolycka.

Trots att räddningstjänsten var på plats tre minuter efter larmet om frontalkrocken var det för sent. Fem personer satt döda i två bilar som frontalkrockade natten mot söndagen utanför Jönköping.

Den ena bilen, en BMW, brann.

Ur den andra, en Renault, steg en svag rökstrimma.

-Det var tyst på olycksplatsen. Inget skrik. Ingenting. Räddningstjänstens personal konstaterade direkt att de fem i bilarna var döda, säger förundersökningsledaren vid Jönköpingspolisen, Lennart Wennblom.

Olyckan inträffade på länsväg 31, ett kort stycke sydost om Jönköping. Det var visserligen minusgrader i området under natten, men vägbanan var torr och sikten problemfri.

På länssjukhuset Ryhov upprättades en krisgrupp, dit oroliga kunde ringa.

-Det har kommit in många samtal. Dels är det påskhelg, dels pågår en motormässa i Jönköping och det är mycket folk ute och reser, säger Wennblom.

Med anledning av olyckan öppnade också Kyrkans Hus i Tenhult på eftermiddagen, dit anhöriga och andra sörjande kunde gå.

Familj på mc

Strax efter klockan två på påskdagens eftermiddag inträffade ännu en dödsolycka nära Jönköping. En kvinna och en man omkom när de kolliderade med sina motorcyklar vid Hyltena.

Enligt polisen var kvinnan ute och körde tillsammans med sin man och sin son. De körde på var sin motorcykel norrut på länsväg 846, som går parallellt med motorvägen.

-En kilometer söder om Hyltena kommer en annan motorcykel, som kördes av en man, på väg söderut.

-Av oklar anledning kolliderade den med kvinnans motorcykel och fattade eld. Båda förarna omkom, säger Wennblom.

Den omkomne mannen var på söndagseftermiddagen inte med säkerhet identifierad.

Far och son som körde de andra två motorcyklarna klarade sig utan fysiska skador. Samtliga inblandade kommer från Jönköpingstrakten.

Delar av den krisgrupp som är etablerad efter den svåra olyckan natten till söndagen avdelades till att arbeta även med mc-olyckan.

Svart helg

Påskhelgen är en av de mest olycksdrabbade helgerna, och framför allt har många svåra olyckor inträffat på påskdagen. I fjol omkom exempelvis på påskdagen fyra personer och 2001 omkom fem.

-Efter olyckan i natt sade vi att det här är det värsta på 20 år här i Jönköping, och sedan inträffar ännu en dödsolycka, säger brandmästare Jan Callas.

I medeltal har det de senaste 14 åren omkommit 7,5 personer i påsktrafiken de fem dagarna från och med skärtorsdagen till annandag påsk, enligt Vägverkets statistik. Värsta helgdagarna var 1999. Då dödades 13 personer i påsktrafiken.

Göran Sjögren/TT Carl-Johan Lejland/TT