Tidsfristen ute för gisslan

Stor osäkerhet om vad som ska hända

NYHETER

I eftermiddag gick tidsfristen ut för gisslan.

Hotet var att gisslan skulle dödas – om inte Japan tar hem sina soldater från Irak.

Nu är osäkerheten stor om vad som kommer att hända de tre.

Noriaki Imai, 18, Nahoko Takato, 34 och Soichiro Koriyama - gisslan.

Natten till i går spreds uppgifter om att de tre japaner som kidnappats i södra Irak skulle släppas. Men i den arabiska tv-kanalen al-Jazira sa en självutnämnd medlare i går att kidnapparna tänker avrätta sin gisslan.

De kidnappades anhöriga vädjade i går gråtande till sin regering.

– Våra barn får inte offras för kriget skull, sa Naoko Imai, vars 18-årige son åkte till Irak som hjälparbetare.

– Våra barn får inte offras för krigets skull.

När tidsfristen gick ut klockan 14 i dag, svensk tid, hade inget hänt. Och osäkerheten om framtiden för de tre tillfångatagna är nu stor.

Två tyskar dödades

Flera medier rapporterade i går kväll att sju civila kineser kidnappats av beväpnade män i Falluja.

Samtidigt uppges att två försvunna tyskar har dödats, medan en 37-årig britt i går överlämnades till amerikanska och italienska soldater i Nasiriyya i södra Irak.

Bräcklig vapenvila

Åtta eller nio asiatiska lastbilsförare frigavs också i går kväll, enligt en maskerad man på ett videoband som visades på arabisk tv.

Samtidigt som det rapporterades att över 600 irakier dödats bara i Falluja i veckans strider, stärktes i går hoppet om en varaktig vapenvila mellan USA-alliansen och sunnimuslimerna.

– Såvitt jag förstår håller vapenvilan och vi hoppas kunna få igång förhandlingar, sa USA:s ståthållare Paul Bremer.

Men på måndagen stod det klart att vapenvilan är bräcklig och situationen är ännu inte under kontroll. Under natten rasade strider, men AP rapporterade på måndagen att striderna nästan tystnat.

Kineserna släppta – amerikaner och ryssar kidnappade

De sju kidnappade kineserna i Irak har släppts, rapporterade den officiella kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina enligt AFP på måndagskvällen.

Tidigare på dagen meddelade USA:s militär att sju civila amerikaner saknas i Irak. De sades ha arbetat för oljekoncernen Halliburton, det amerikanska försvarets största leverantör i Irak.

Sent på måndagskvällen uppgav den arabiska tv-stationen al-Jazira att elva ryssar som arbetar för ett energiföretag i Irak har kidnappats i Bagdad.

Enligt Reuters hade al-Jaziras korrespondent i Moskva fått sina uppgifter från det ryska företag som de bortförda personerna arbetade för.

Oisín Cantwell, Mattias Lundell, Bo Gunnarsson