USA fruktar ny självmordstaktik

Bombbälten och amerikanska uniformer hittade i razzia nära Fallujah

NYHETER

De amerikanska trupperna fruktar en ny självmordstaktik i Irak.

I en razzia nära Fallujah har bombbälten och amerikanska uniformer hittats.

Nu utreder USA om de skulle användas av en al-Qaidacell.

De senaste veckornas strider i Irak har krävt ett stort antal liv. Officiella siffror på antalet civila dödsoffer saknas, men den amerikanska militären uppger att omkring 700 irakiska militanta och ett 70-tal soldater ur koalitionen dödats sedan den 1 april.

Bara början

Flest offer har skördats i striderna kring kring Fallujah, där det sunnimuslimska upproret nu går in på sin andra vecka. Och USA fruktar att det bara är början.

Vid ett tillslag mot ett hus i torsdags sköt koalitionsstyrkorna två misstänkta självmordsbombare till döds. Männen bar bombbälten tillverkade av syntetiskt sprängämne och metallskrot.

Fyndet har oroat de amerikanska styrkorna och på söndagen genomförde marinkårsoldater ytterligare en husrannsakan på platsen. Befälhavaren Brennan Byrne säger nu att man i huset hittade tre självmordsbälten till – och en kartong med äkta amerikanska militäruniformer märkta ”82nd Airborne”.

– Kroppsbomberna är en allvarlig sak. Ingen vill ha sina killar sprängda i luften, säger överstelöjtnant Brennan Byrne till nyhetsbyrån AP.

Planerat ta sig nära USA-styrkorna

Han säger att uniformsfyndet tyder på att attentatsmän planerat att ta sig nära de amerikanska styrkorna – och slå till. Metoden har hittills inte använts i området och den amerikanska militären utreder fyndet.

Brennan Byrne säger att det ännu är osäkert om gruppen bestått av lokala rebeller eller om man stött på en al-Qaidacell med utländska stridande. Enligt AP hävdar dock flera amerikanska befälhavare att ett stort antal utländska militanta utnyttjat upproret och slåss på dess sida och den senaste veckan har minst fem utländska stridande gripits i området.

Fynden vid tillslaget mot huset ger dock ingen klarhet i vilka som planerat attacker. Flera irakiska id-kort hittades, men samtidigt hittades böcker, pamfletter och självmordsbrev som inte verkade vara skrivna av irakier.

Mattias Lundell