Svensk polis mitt i indisk valdebatt

Kräver att Sonia Gandhi förhörs om Bofors

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD
OBEHAGLIGA FRÅGOR Valkampanjerna är i full gång i Indien, men nu strider partierna om en debattartikel författad av en svensk polis. I artikeln ställer han en rad obehagliga frågor till kongresspartiets ledare, Sonia Gandhi, och dessutom kräver han att hon förhörs om Bofors och sin roll i mutskandalen.
NYHETER

Inför valet i Indien strider partierna om - en svensk polis.

Kriminalkommissarie Sten Lindström kräver i en debattartikel att Sonia Gandhi, ledare för kongresspartiet, ska förhöras om Boforsskandalen.

- Artikeln är planterad för att gynna regeringspartiet, säger kongresspartiets talesman.

För snart en vecka sedan skrev Sten Lindström, kriminalkommissarie och utredare vid Ekobrottsmyndigheten, en debattartikel i tidningen Asian Age.

Där ställer han en rad obehagliga frågor till kongresspartiets ledare Sonia Gandhi, änka efter mördade före detta premiärministern Rajiv Gandhi.

Föll på mutorna

Han förlorade makten 1989 efter anklagelser om mutor i samband med vapenaffärer med svenska AB Bofors.

Nu kräver Sten Lindström, som arbetat med fallet sedan den illegala vapenexporten avslöjades i mitten av 80-talet, att Sonia Gandhi förhörs.

- Flera huvudaktörer har redan avlidit, men det finns tillräckligt många kvar för att vi ska klara upp skandalen, skriver han.

Artikeln kommer mycket olägligt för kongresspartiet - en vecka innan landet går till val.

Kongresspartiet, Indiens största oppositionsparti, anklagar nu Sten Lindström för att gå regeringspartiets ärenden.

- Sten Lindströms krav att Sonia Gandhi ska förhöras är inte nytt. Det är en planterad historia som biträdande premiärministern L K Advani är inblandad i, säger Kapil Sibal, talesman för kongresspartiet.

Vän med minister

Han antyder också att Sten Lindströms debattartikel är ett resultat av den svenske polisens vänskap med Indiens försvarsminister.

Indien går till val i fyra olika steg mellan den 20 april och den 10 maj.

Bo Gunnarsson , Johan Edgar