Lejonet var...en katt

Vilda lejonjakten i Danmark är över

1 av 2 | Foto: Krister HANSSON
KAN INTE HÅLLA SIG FÖR SKRATT KRATT Anders Villumsen, vakthavande befäl vid Grenåpolisen, visar upp bilderna på den stora katten som orsakat stor uppståndelse på Jylland.
NYHETER

EBELTOFT

Den vilda lejonjakten i Danmark är över. Trots två bombsäkra vittnen tyder det mesta nu på att lejonet är - en huskatt.

- Visserligen en ovanligt stor, men ändå bara en huskatt, försäkrar zoologen Jesper Stagegaard.

Klockan 9.50 på påskaftons morgon ringde telefonen hos polisen i Grenå på Jylland. En dam i Handrup meddelade upphetsat:

- Det ligger ett lejon och solar sig i min trädgård!

För säkerhets skull slog vakthavande befäl Anders Villumsen en signal till Ebeltoft Zoo där man försäkrade att ingen av deras geparder var på rymmen.

Fotograferade kattdjuret

Där kunde historien ha slutat. Tre timmar senare ringde dock telefonen igen. Nu var det en man som just landat på Århus flygplats, 15 km från Handrup. På vägen hem fick han syn på ett kattdjur stort som en grand danois. Han tog upp kameran och fångade besten som vankade omkring i skogsbrynet på bild.

I går fick polisen bilderna på det danska rovdjuret. De bad zoologen Jesper Stagegaard, chef för Ebeltoft Zoo & Safari, avgöra hur stor faran för allmänheten var. Ingen alls, visade det sig.

För säkerhets skull söker Aftonbladet upp honom för att kontrollera att alla hans sex geparder verkligen finns bakom galler. Vi bad Jesper Stagegaard förklara hur han gick till väga när han förvandlade det danska lejonet till en huskatt.

- Alla stora kattdjur har runda öron, medan djuret på bilden har spetsiga, säger Jesper Stagegaard.

Alltså var lejon, tiger, gepard och puma uteslutna. Nu återstod bara lodjur.

- Sådana finns inte i den danska naturen, men det har rapporterats om rivna rådjur i Vejle så kanske kunde vi ha ett lodjur här ändå.

Flera kattdjur

Men lodjur har bara små stumpar till svansar och så här års bär de vit eller grå vinterpäls. En chans kvar - den nordamerikanska bobcaten som har röd vinterpäls och lång svans.

- Men den föll också bort eftersom den har stora buskiga polisonger, säger Jesper Stagegaard med ett skratt.

En inspektion av platsen där djuret fotograferats visade att mankhöjden inte kunde vara mer än 36 cm.

- Jag är säker på att det rör sig om en ovanligt stor huskatt, säger han. Eller rättare sagt två - för en katt kan inte förflytta sig 15 km på tre timmar.

Ingrid Carlqvist