Stavanger-rånet gav rekordbyte

Rånarna tog mellan 60 och 110 miljoner kronor

pressens bild Rånet i Stavanger tog 12 minuter att utföra.
NYHETER

Rånarna i Stavanger kan ha kommit över mellan mellan 60 och 110 miljoner kronor.

På bilderna från övervaknings-kamerorna syns det att rånarna bär med sig minst sex stora, välfyllda bagar.

I en sådan väska finns det plats för tio miljoner norska kronor i sammanpressade sedlar.

Bytet från rånet mot Norsk Kontantservice var det största någonsin i Norge. Enligt VG Nett ungefär dubbelt så stort som det tidigare norska rekordbytet vid ett rån, 32 miljoner kronor.

VG skriver idag på tisdagen att rånbytet var 60 miljoner kronor. Man grundar uppgifterna på studier tidningen gjort av videoupptagningar från övervakningskameror hos Norsk kontantservice. Rånarna fyllde minst sex väskor med kontanter, och varje bag kan enligt uppgifter till tidningen rymma upp till tio miljoner i hårt packade sedlar.

Men det kan också röra sig om mycket mer pengar.

Flera oberoende personer med kunskap om kriminella miljöer säger till norska Dagbladet att bytet efter rånet är motsvarande omkring 110 miljoner svenska kronor.

Källorna säger enligt tidningen att de fått detta bekräftat av personer som har kunskaper om planeringen och genomförandet av rånet.

Varken polisen eller Norsk kontantservice vill uppge summan, men tillbakavisar inte uppgifterna om att rånarna kan ha fått med sig så mycket pengar.

Sprayade gas

Polisen uppgav i helgen att rånarna inte bara fått med sig norska kronor utan också utländsk valuta, dollar, euro, svenska och danska kronor.

Bilderna från övervakningskamerorna visar att de första rånarna blev synliga inne i lokalerna fyra minuter över åtta på morgonen.

De sprayde in någonting i lokalerna som möjligen var någon sorts gas. Men det är ovisst vad för sort, ingen av rånarna bar gasmask.

Redan tre minuter senare försvann tre av dem ur lokalen med var sin välfylld bag.

De närmaste fyra minuterna forslades ytterligare tre fyllda väskor ut ur lokalerna.

Videon visar också hur en anställd försökte gömma undan högar med sedlar när hon förstått att hon och hennes kollegor blev utsatta för det brutala rånet.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Andra storrån

Simone Söderhjelm, TT