Här skaffade Norgerånarna sina väskor

Foto: THOMAS ANDREASSEN
FRÅGADE EFTER VÄSKOR I Stadiumbutiken på Frölunda torg i Göteborg kan rånarna köpt de stora svarta träningsväskor som de packade bytet i.
NYHETER

Svensken körde i vansinnesfart genom centrala Stavanger mitt i natten.

Han stoppades – och bötfälldes – av norsk polis.

Nu sitter han anhållen, misstänkt för delaktighet i rånet och polismordet bara några timmar senare.

Den norskregistrerade Audin hittades övergiven i Östfold, Norge. Polisen hittade så kallade spanska ryttare i bilen. Utslängda på vägbanan hade de effektivt stoppat förföljande bilar. Audin försvann från en bilhandlare för några dagar sedan. En kund ville "provköra" men kom aldrig tillbaka med fordonet.

Mannen kan ha varit ute och klockat tider – testat hur snabbt det gick att ta sig fram i stan. Det skriver norska VG.

Tre svenskar sitter nu anhållna i Göteborg, misstänkta för delaktighet i rånet i Stavanger. En av dem är fortköraren. En fjärde person, en 23-åring, är anhållen i sin frånvaro.

Köptes utomlands

Rånarna var, enligt norsk polis, minst åtta stycken. De packade bytet i stora svarta träningsväskor, typ hockeytrunkar, från butikskedjan Stadium. Den finns inte i Norge. Därför misstänkte polisen redan från början att rånarna skaffat väskorna utomlands – i Sverige, Danmark eller Finland.

En av Stadiums butiker ligger i köpcentret Frölunda torg i västra Göteborg. En av de misstänkta rånarna bor, enligt folkbokföringen, i ett flerfamiljshus strax intill.

En anställd i Stadiumbutiken säger i telefon till VG:

– Jag höll på att flytta om några väskor när två män kom in i butiken. De pekade på några stora svarta bagar av märket Everest. Och undrade hur många jag hade. De skulle ha åtta stycken. Jag gick in på lagret och kollade och vi hade många.

Tidigare dömda

De båda männen var kraftigt byggda och talade bruten svenska. De köpte inga väskor – men kom senare tillbaka med en tredje person. Då tog en annan anställd hand om kunderna.

– Så jag vet inte om de köpte Stadium-bagar eller någon annan typ av väskor, säger den anställde.

Två av de tre anhållna är tidigare dömda, för bland annat grova vapenbrott. De var till exempel inblandade i skottlossningen på Näsets badplats sommaren 2001. Den tredje är ostraffad och förnekar all inblandning i rånet i Stavanger.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Kerstin Danielson