Minst 20 gisslan i Irak i natt

Kidnappade chauffören Thomas Hamills farmor: Jag bara ber för honom

1 av 7 | Foto: ALI JASIM/REUTERS
VAKTAR VRAKET En amerikansk soldat vid de brinnande resterna av en lastbil som angripits vid flygplatsen i Bagdad i går. Minst 20 personer var i natt den irakiska gerillans fångar. Deras öde är okänt.
NYHETER

NEW YORK

Kidnappningsvågen i Irak fortsätter.

Nio amerikaner bekräftades i natt försvunna - och tre ryssar, fem ukrainare och tre tjecker kidnappades i måndags kväll. På tisdagen kidnappades fyra italienare.

- Jag bara ber för honom, säger kidnappade Thomas Hamills farmor.

April har blivit en extremt våldsam och blodig månad i Irak.

Minst 67 amerikanska soldater och över 700 motståndsmän har dödats i stridigheterna på flera fronter, enligt USA:s militär.

Ett sjukhus i Falluja framhärdar att många av de 600 dödade var kvinnor och barn.

I går kom dock tecken på att stridigheterna börjar avta. Den radikale prästen Muqtada al-Sadrs beordrade sin milis att lämna tillbaka kontrollen över polisstationer och andra myndighetsbyggnader i Najaf, Karbala och Kut.

USA och Irak hade i natt till stor del återtagit kontrollen över städerna.

Fångas - eller dödas

Det innebär inte att upprorsmakaren får fri lejd av USA.

- Vårt uppdrag är att tillfångata eller döda Muqtada al-Sadr, deklarerade general Ricardo Sanchez, USA:s befälhavare i Irak, från Bagdad.

al-Sadr är försvunnen men tros gömma sig i Najaf.

Samtidigt fortsätter kidnappningsvågen. Ett 40-tal utlänningar från minst 12 länder har kidnappats de senaste dagarna.

Samtidigt säger olika rapporter att ett tiotal av de kidnappade släppts, däribland personer från Kina, Nepal, Pakistan och Indien. På tisdagen släpptes de kidnappade ryssarna och ukrainarna. Uppgifterna kom från en hög tjänsteman på företaget Interenergoservi där de åtta är anställda. Bara timmar senare kom larmet om att fyra italienska säkerhetsvakter saknas. De arbetade för ett amerikanskt företag. Enligt irakisk tv är de kidnappade av rebeller.

Två amerikanska soldater och sju anställda från en underleverantör till Halliburton, företaget vicepresident Cheney ledde på 90-talet, rapporteradespå måndagen vara försvunna.

Tidigare har USA endast bekräftat kidnappningen av Thomas Hamill, 43, som fördes bort i fredags när gerillastyrkor attackerade en bränsletransport.

Oklart om han lever

I lilla Macon, Mississippi, är Hamill känd som en godhjärtad tvåbarnsfar som tog jobb som lastbilschaufför i Irak eftersom hans mjölkfarm gick dåligt ekonomiskt, rapporterar AP.

Invånarna tänder ljus i fönstren för att minnas honom.

- Vi fortsätter tills vår kille kommer ut, tills alla våra killar och tjejer kommer hem. Kriget har kommit för nära hem, säger Dorothy Baker Hines och sammanfattar vad allt fler amerikaner tycker.

- Jag bara ber för honom, säger farmor Vera Hamill.

En tidsfrist som krävde att USA:s attacker mot Falluja skulle upphöra löpte ut i söndags natt. Det är oklart om Hamill dödats, vilket man hotade med.

Uppgifterna kring kidnappningarna har varit förvirrade och bekräftelse från hemländerna brukar dröja.

Tv-kanalen al-Jazira uppgav i natt att ytterligare elva personer, ryssar från ett energibolag, kidnappats. Även tre civila tjecker ska vara försvunna.

Ödet för de tre japanerna som skulle brännas levande, om inte Japan drog sina 550 soldater ur Irak, är också okänt.

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Fredrik Virtanen, Malin Ekmark