Barnflickan psykiskt störd - slipper fängelse

Döms till psykvård om hon fälls för mordet på pastorsfrun

NYHETER

Den 27-åriga barnflickan var allvarligt psykiskt störd när skotten föll i Knutby.

Det slår den rättspsykiatriska undersökningen fast.

Polisens teori är att det hjälpte pastorn att manipulera henne till mordet och mordförsöket.

Den rättspsykiatriska undersökningen av den 27-åriga barnflickan har dragit ut på tiden. Samtidigt som den genomförts vid Rättsmedicinalverkets avdelning i Huddinge har också förhör hållits och vallningar genomförts.

I helgen kunde Aftonbladet avslöja att utredningen visar att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning. Och i dag lämnades utlåtandet in till Uppsala tingsrätt.

Allvarlig psykisk störning

I den del som offentliggjorts framgår att den 27-åriga kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning – och att hon led av störningen vid tiden för brotten. Enligt Aftonbladets uppgifter har störningen preciserats – och den rättspsykiatriska expertisen slår fast att kvinnan bland annat är mycket jagsvag.

Detta har, enligt Aftonbladets uppgifter, gjort henne mycket mottaglig för manipulering och hjärntvätt. På så vis stärker utredningen polisens huvudteori – att pastorn utnyttjat henne som ett redskap.

Talar öppet med polisen

Till en början avvisade barnflickan alla sådana påståenden. Men under utredningens gång har hon svängt och talar i dag öppet med polisen om den påverkan hon känner sig utsatt för.

– Det förstår hon fullt ut. Hon känner en sorg och besvikelse över att det kunna ske, säger kvinnans advokat Christer Söderberg till aftonbladet.se.

Han vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter ur den undersökningen, men Christer Söderberg konstaterar samtidigt att den rättspsykiatriska utredningen kan tala för hans klient.

Kan slippa fängelse

– Det kan få henne att undgår ett fängelsestraff. Det bekräftar också det min klient har beskrivit – att hon manipulerats, säger han.

Den 27-åriga kvinnan känner sig dock inte fri från skuld.

– Hon har en ånger och är medveten är om att det var hon som höll i vapnet. Men nu får hon en förklaring på hur det kunde ske, säger Christer Söderberg.

Polisens utredning av händelserna i Knutby den 10 januari går nu in i slutskedet. Barnflickan som erkänt att hon sköt pastorns 23-åriga hustru till döds och skottskadade den 30-årige grannen kommer att åtalas för mord.

Åtalas för medhjälp

Den 32-årige pastorn kommer, som Aftonbladet tidigare berättat, att åtalas misstänkt för medhjälp till mordet och mordförsöket och för anstiftan till mord i november i fjol då barnflickan attackerade hans hustru med en hammare. Han misstänks dessutom för mord på sin första hustru, som 1999 hittades död i badkaret i pastorsvillan.

Åtal kommer att ske i maj månad.

Mattias Lundell