Jordens barns pris till thailändsk senator

Belönas för att ha gett barn i slummen chans till skolgång

NYHETER

Den thailändska senatorn och flerfaldigt belönade hjälparbetaren Prateep Ungsongtham Hata får årets Jordens barns pris. Utmärkelsen har instiftats av den svenska organisationen Barnens Värld och stöds av den svenska regeringen.

Prateep belönas för att under 35 år ha arbetat med att förse barn i slumområden med skolgång. Under 50- och 60-talen fanns inga skolor i slummen i Bangkok där Prateep växte upp. Oregistrerade barn räknades inte som medborgare och fick inte plats i offentliga skolor på andra håll.

Prateep gick fyra år i en billig privatskola som hennes mamma hittat och utbildade sig sedan på kvällstid. På dagarna arbetade hon i Bangkoks hamn.

Politisk karriär

När hon var 16 startade Prateep en egen informell skola som åtta år senare erkändes av de thailändska myndigheterna. I slutet av 1970-talet började Prateep vinna priser och uppmärksamhet och kunde starta Duang Prateep-stiftelsen, som alltjämt arbetar med utbildningsfrågor för fattiga barn.

Prateep gjorde på 1990-talet politisk karriär, blev rådgivare åt premiärministern och tog 2000 en plats i Thailands första folkvalda senat.

- Jag är så imponerad av Sverige och svenskarna för att de uppmärksammar barnfrågor på det här viset, sade Prateep vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm på tisdagen.

Prissumman på 500?000 kronor, donerad av Det Norske Veritas och Astra Zeneca, ska hon använda till en ny stiftelse mot våld, sade hon.

Priset, som egentligen heter The world's children's prize for the rights of the child (WCPRC), delades första gången ut 2000. Det gick då postumt till den världskände pakistanske barnslaven och aktivisten mot barnarbete Iqbal Masih som mördades 13 år gammal.

Svenskt initiativ

De nominerade till priset utses i omröstningar runt om i världen. I år deltog 1,3 miljoner barn och de utsåg även Prateep till mottagare av ytterligare en utmärkelse, Global Friends-priset.

Årets hederspriser gick till Paul och Mercy Baskar, Indien som i över 20 år bekämpat barnarbete, samt till Liz Gaynes och Emani Davis, USA, mor och dotter som under mer än 20 år kämpat för barn till fångar.

Priset är instiftat av den svenska organisationen Barnens Värld och är av regeringen utsett till ett nationellt millennieprojekt. Barnens Värld stöttas av Sida och består av organisationer som Caritas, Lutherhjälpen, Rädda Barnen och Röda Korset med flera.

Drottning Silvia, Sydafrikas forne president Nelson Mandela, Östtimors president Xanana Gusmao och statsminister Göran Persson räknas till prisets beskyddare.

Den officiella prisceremonin hålls på fredag på Gripsholms slott i Mariefred.

Karl Vicktor Olsson/TT