Svenska studenter saknas på Svalbard

De två ingår i snöskotergrupp på fyra – sökandet hindrat av dåligt väder

NYHETER

STOCKHOLM/LONGYEARBYEN

Fyra studenter, varav två svenska män i 20-årsåldern, saknas sedan i söndags på norska ögruppen Svalbard. Dåligt väder hindrar sökandet.

– Vi har stark vind, nederbörd och låga moln i området. Vi måste få bättre sikt innan vi kan fortsätta sökandet, säger Odd Olsen Ingerö, med titeln syssloman, som är den norska statsförvaltningens företrädare på Svalbard, till TT på tisdagskvällen.

Han uppgav då att en sökhelikopter landat någon timme innan, vid 21-tiden, och stod vid en bränsledepå norr om ögruppens huvudort, Longyearbyen.

– Därifrån får den kortare väg in i sökområdet. Vi hoppas att vädret ska förbättras under natten eller tidigt i morgon, säger Olsen Ingerö.

Nödsändare

Studenterna ingick i universitetsprojektet Unis (Universitetsstudier på Svalbard) och lämnade Longyearbyen i söndags morse med tre snöskotrar. De var då på väg mot Svalbards högsta fjäll, Newtontoppen.

Sökområdet ligger 13 mil nordost om Longyearbyen och omfattar glaciärområden som ligger 1000 till 1500 meter över havet. Två specialkommandon finns i beredskap i väntan på att gruppen påträffas eller att vädret blir bättre.

De fyra studenterna är utrustade med nödsändare. När den utlöstes på söndagseftermiddagen, stod det från början klart att den tillhörde Unis, men först på måndagen kunde sändaren knytas till de fyra.

Motorproblem

Svalbard besöks av många turister som får rätta sig efter många säkerhetsregler. En är föranmälningar vid färd utanför bebyggt område. I området finns många isbjörnar.

TT: Finns möjligheten att de råkat ut för isbjörn?

– Det tror jag inte. Jag har aldrig hört talas om att några på snöskoter attackerats av isbjörnar. Men området är farligt, med många issprickor, säger Olsen Ingerö.

Gruppen sägs vara välutrustad, även för övernattning. Olsen Ingerö betonar att det troligaste är att gruppen fått motorkrångel och grävt ner sig i väntan på hjälp.

Närmare 3000 personer bor på Svalbard, av dem cirka 1700 i den norskdominerade Longyearbyen och cirka 900 i ryskdominerade Barentsburg.

Anhöriga

Näringslivet byggde förr helt på gruvnäring. Nu är turismen omfattande och det finns många forskningsstationer på öarna av vilka Spetsbergen är största. Universitetsfilialen Unis har några hundra studenter, som bland annat läser arktisk geologi.

Svenskarna har fast bostadsadress i Sverige, och studerar på Svalbard. Det gör också den ene norrmannen, medan den andre är student i Oslo, enligt Olsen Ingerö.

– Vi har varit i kontakt med deras anhöriga. De har bett oss om att inte lämna ut några uppgifter om vilka de är, säger han.

Jan Winter/TT Tomas Bengtsson/TT