Hatet växer i Bagdad

Urban Hamid från en stad som inte längre vill vara ockuperad

NYHETER

BAGDAD

Stridigheterna i Bagdad har börjat avta.

Men bland invånarna sjuder hat och missnöje.

- Vi vill inte vara ockuperade av amerikanerna, säger Mahzer Abed Hanoush, 54.

Mahzer Abed Hanoush och Hidhal Mehdi är kritiska till USA:s ockupation. - De har varit här i ett år. De har inte åstadkommit någonting, säger de.

Han sitter utanför sin frisersalong på Karadagatan, ett område dominerat av shiiter.

Mahzer Abed Hanoush talar om den radikale prästen och upprorsmakaren Muqtada al-Sadr, som precis beordrat sin milis att lämna tillbaka kontrollen över ett flertal myndighetsbyggnader i städerna Najaf, Karbala och Kut.

"En väckarklocka"

al-Sadrs mål är att ockupationsmakten ska lämna Irak. Nu jagas han av USA.

- Han är som en väckarklocka. Han har väckt det irakiska folket och fått oss att protestera mot ockupationen, utbrister Mahzer Abed Hanoush.

Han är mycket kritisk till den amerikanska ockupationen.

- De har var här i ett år nu! Vad har de åstadkommit? Absolut ingenting! Det är problem med elektriciteten, det finns ingen säkerhet i Bagdad längre, arbetslösheten är ofantligt stor, folk har inga pengar "

Hans vän Hidhal Mehdi, 49, som sitter bredvid nickar instämmande:

- Vi vill inte ha krig. Vi är trötta på krig. Här i vårt område är det lugnt och säkert. al-Sadr har bara anhängare på några få platser i Irak, säger han.

"Åk härifrån"

En stund senare kommer en man klädd i traditionell huvudduk och fotsid kaftan fram till oss och frågar om vi är amerikaner. Han blir vänligt inställd när han får veta att vi är från Sverige.

- Bra, vi tycker inte om amerikaner längre. De bara lovar och lovar, men ingenting händer. Vi vill att de ska åka härifrån, säger han.

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Urban Hamid