Sex skotrar i nytt räddningsförsök

De fyra studenterna på Svalbard fortfarande försvunna

NYHETER

Det tredje helikopterlyftet efter de fyra nödställda på Svalbard misslyckades.

Men sent i eftermiddag gick sex skotrar ut till området.

Den sista biten fram ska de ta sig med skidor och rep.

Foto: celius dan
På onsdagsmorgonen gick åter en helikopter upp förgäves för att söka efter två svenska studenter och två norrmän som försvunnit på Svalbard. Sikten var dock fortfarande för dålig.

De fyra studenterna, varav två svenska män i 22 och 24 år gamla, saknas sedan i söndags. Dagen efter började deras nödsändare skicka signaler och vid sextiden på onsdagen räknar man med att den tystnar.

Gott hopp

Men räddningsmanskapet är fortfarande vid gott hopp. Vid Sysselmanskontoret – den norska förvaltningen på Svalbard – som leder sökandet säger man att området där de försvunnit har identifierats.

– Det har en radie på cirka 500 meter, så vi behöver inte nödsändarens signal längre, säger överbetjänt Olav Tombre till aftonbladet.se.

På tisdagen fick sökandet avbrytas på grund av det dåliga vädret. Trots att helikopterförsöken misslyckats på onsdagen är förutsättningarna i dag bättre än tidigare. Och vid halv femtiden sa Olav Tombre:

– Vi har just sänt ut sex skotrar mot området. De kommer att ta sig så långt fram som säkerheten tillåter.

”Kan hålla på hela natten”

Sökområdet – som ligger 13 mil nordost om Longyearbyen – ligger i ett glaciärområde med mängder av sprickor. När räddningsexpeditionen inte kan komma längre på skotrarna tar man sig därför vidare på skidor. Manskapet är också redo att ta sig vidare den sista sträckan med rep.

Räddningsledningen har också ljuset på sin sida. Den 19 april kommer midnattssolen och redan nu är det ljust hela nätterna på Svalbard.

– Vi kan hålla på hela natten om det behövs, säger Olav Tombre.

Svenskarna, 22 och 24 år gamla, lämnade huvudorten Longyearbyen på snöskoter i söndags med två jämngamla norrmän.

Nödsändaren på hela natten

Deras mål var Svalbards högsta fjäll, Newtontoppen. Klockan 18.10 i måndags kväll aktiverade de sin nödsändare, som nu lokaliserats till ett område på glaciären Lomonsovsfonna, 13 mil nordöst om Longyearbyen.

Den har fortsatt att sända och stått på hela natten till onsdagen.

– Vi har försökt nå dem på nödkanalen, men inte fått någon reaktion, säger Sissel Finstad, juridisk rådgivare vid Sysselmannen.

Svenskarna, och en av norrmännen, studerar på Svalbard. Den tredje norrmannen är en bekant på besök.

Lomonsovsfonna är det högsta glaciärområdet på Svalbard, på mellan 1 000 och 1 500 meter över havet. I området finns flera glaciärsprickor – och isbjörn.

– Studenterna är väl utrustade. Det är i ett farligt område, men vi vill inte överdramatisera situationen, sa Lasse Lønnum, chef vid Svalbards universitet, på tisdagen.

Mattias Lundell, Petter Ovander, Simone Söderhjelm