Ubåtar styrde rakt mot färja

M/S Roslagen tvingades gira

1 av 2 | Foto: SEBBA SÖDERGÅRD/ÅLANDSTIDNINGEN
"Bromsa och sväng" När de okända ubåtarna dök upp på m/s Roslagens radar kallades befälhavaren Johan Bertell omedelbart till bryggan. Han beslutade snabbt att färjan skulle sakta in och gira styrbord.
NYHETER

Ålandsfärjan Roslagen var nära att kollidera med två ubåtar på skärtorsdagen.

- Plötsligt dök de två ubåtarna upp - på rak kollisionsskurs med fartyget. Det blev en närsituation, säger Bo-Gustav Donning, säkerhetschef på Eckerölinjen.

Incidenten inträffade väster om Signilskär på Ålands hav. Klockan 16.50 - i lugnt väder och med klar sikt - observerade Roslagen ett mål på radarn utanför fyren Solovjeva.

Inget sågs på havsytan, men målet var stort som en tankbåt och på rak kollisionskurs med färjan.

Ubåtarna försvann

Befälhavaren Johan Bertell kallades direkt till bryggan.

Han beslutade snabbt att gira styrbord.

- Vi drog ner farten och girade kraftigt. Men det var inte dramatiskt, säger han till Ålandstidningen.

Plötsligt försvann målet från radarn, men besättningen tror inte att ubåtarna försökte dölja att de var i vattnet.

- De hade sina radarreflektorer på, så att de skulle synas. Som närmast bedöms de ha varit cirka 300 meter från Roslagen, säger Bo-Gustav Donning till Aftonbladet.

Från bryggan syntes båtarnas radarskannrar och besättningen är säker på att det var ubåtar. De rapporterade händelsen och gränsbevakningsfartyget Uisko skickades till platsen. Men några spår efter ubåtarna hittades inte.

Kränkte Finland

Den finska marinen ser mycket allvarligt på att två främmande ubåtar kan ha kränkt finländskt territorialvatten och skärpt övervakning gäller fortfarande.

- Den här typen av incidenter är ovanliga. I det här fallet är kränkningen extra grov eftersom den skedde i det demilitariserade Åland där all slags militär är förbjuden, säger chefen för marinstaben, kommendör Hanno Strang.

Inte svenska ubåtar

Marinens utredning väntas ta en vecka. Enligt Hanno Strang kommer man inte att kontakta Östersjöländerna för att fråga om deras ubåtar utan tillstånd varit vid Åland.

- Det skulle kännas väldigt konstigt att ringa upp kolleger i andra länder och fråga om de kränkt vår gräns. Med Sverige är det en helt annan sak. Vi fick snabbt klart besked, ubåtarna var inte svenska, säger Hanno Strang.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Staffan Bruun, Mattias Lundell, Zendry Svärdkrona