Även små barn begår självmord

NYHETER

Tanken på att vilja dö kan finnas redan hos treåringar.

Varje år tar två barn under nio år sitt liv.

Olyckor med små barn kan rentav vara förtäckta självmordsförsök.

– Många unga som mår dåligt längtar efter att de vuxna ska göra något, säger Britta Alin Åkerman.

För vuxna kan det verka ofattbart att små barn kan känna att de inte vill leva längre. Att även barn kan bli deprimerade.

När det händer gäller det att prata med dem och se till att de får hjälp. Det säger Britta Alin Åkerman, professor i pedagogik vid Lärarhögskolan i Stockholm och konsult vid Nasp.

Vill dö ”lite grann”

I tre–fyraårsåldern kan barn tänka på att vilja dö, men på ett orealistiskt sätt. De kan till exempel tro att de kan dö lite grann och sedan komma tillbaka.

När barn är fem–sex år börjar de tänka mer konkret att ”jag orkar inte längre”.

– Kanske känner de att mamma och pappa inte vill ha dem, att de inte har kompisar, att de känner sig utanför. Men inte heller de förstår konsekvenserna av döden riktigt, säger Britta Alin Åkerman.

Åtta–nioårsåldern är en kritisk period. Då börjar barn få mer riktiga insikter om ifall de känner sig annorlunda eller utanför. Det kan visa sig i form av depressioner.

Självmordsförsök och självmord bland små barn är ovanligt, och det finns egentligen ingen riktigt tillförlitlig statistik. Men ungefär två barn under nio år tar sitt liv per år. Det finns också en gråzon där olycksfall i själva verket är självmordsförsök.

– Det kan handla om att falla ut genom ett fönster, springa framför en bil, dricka farlig vätska. Då ska man fråga varför barnet gör saker som det vet är farliga. Det ligger också på förskola och skola att uppmärksamma barn som inte är rädda om sig själva.

Föds med skörhet

Orsaker till att små barn mår så dåligt kan vara svåra problem som misshandel i familjen, eller att föräldrarna inte är mogna att ta hand om dem. De kan också ta på sig skuld för att något hemskt hänt.

– Men det är viktigt att förstå att trots att föräldrar satsar mycket på att barnen ska må bra kan det finnas många orsaker till att barn mår dåligt. Vissa barn föds med en speciell skörhet. En del tonåringar som är deprimerade berättar att de känt så hela livet, säger Britta Alin Åkerman.

15 sätt att stödja de efterlevande

Detta kan skydda ditt barn