Saknade på Svalbard hittade vid liv

En student lättare armskadad

NYHETER

De fyra saknade studenterna på Svalbard har hittats.

Samtliga är vid liv, mår bra – och var sent på kvällen på väg hem.

– En av dem har en arm ur led, säger överbetjänt Olav Tombre på Svalbard till aftonbladet.se.

Vid åttatiden på onsdagskvällen var räddningsmanskapet bara en kilometer från de två svenskarna och deras två kamrater. Man tvingades då lämna sina skotrar och tog sig på skidor vidare den sista biten, rapporterar VG.

Förberedda på det värsta

Räddningsmanskapet var förberedda på det värsta. Men knappt 40 minuter senare kom glädjebeskedet – tre av dem sågs på håll vara vid liv.

Förhållandena var mycket svåra på platsen och till en början kunde man bara signalera till varandra. Ljuset var dock inget problem, eftersom det är ljust hela nätterna på Svalbard så här års. Kort därefter nådde räddningsmanskapet fram till studenternas läger. Vid Sysselmanskontoret – den norska förvaltningen på Svalbard – som leder sökandet säger man att de fyra är i det närmaste oskadda.

– Den ende skadade har en arm ur led, säger Olav Tombre.

– De verkar ha kommit från leden och kört omkull med snöskoter i en brant. De insåg att de hade kommit in i ett mycket farligt område och har nog gjort det enda riktiga i att slå nödläger, säger Olav Tombre, stabschef på räddningscentralen i Longyearbyen, huvudort på Svalbard, till TT vid 23.45 på onsdagskvällen.

Då var två av de räddade, varav en fått en skuldra slagen ur led vid skoterolyckan, på väg till Longyearbyen med helikopter. De andra två fördes in till orten med snöskoter.

Startade nödsändare i måndags kväll

Svenskarna, 22 och 24 år gamla, lämnade huvudorten Longyearbyen på snöskoter i söndags tillsammans med två jämnåriga norrmän. Sedan dess har de befunnit sig i terrängen och i måndags kväll började deras nödsändare skicka signaler.

De hade tvingats slå läger i ett område 13 mil nordost om Longyearbyen i ett glaciärområde med mängder av sprickor. Och därför tvingades räddningsexpeditionen ta sig fram på skidor den sista biten.

Räddningsgruppen hittade studenterna i närheten av den nödsändare som skickat ut en signal.

– Det var ungefär hundra meter därifrån, säger Odd Olsen Ingerö, syssloman på Svalbard, till TT.

Mattias Lundell