Vakna nu, Engqvist!

Kd-ledaren ställer ministern mot väggen om vårdkrisen

NYHETER

Stoppa nedläggningen av akutsjukhus.

   Nyvalde kd-ledaren Göran Hägglund kräver en andningspaus i förändringen av sjukvården.

I går ställde riksdagens ledamöter socialminister Lars Engqvist mot väggen om sjukvården. Debatten initierades av kristdemokraterna efter Aftonbladets artikelserie om den nya vården.

Flitig i talarstolen

   Göran Hägglund var en av de flitigaste i talarstolen.

   Han efterlyste tydliga åtgärder för sjukvården. En nationell vårdgaranti, ökade resurser till sjukvården och fler vårdplatser fanns på önskelistan.

   Men han vill också stoppa de många och snabba nedläggningarna av akutsjukhus runtom i landet.

Ingen väg tillbaka

   - Jag är bekymrad över att akutsjukhus läggs ned på löpande band. Det behövs ett andrum. Läggs ett sjukhus ned finns ingen väg tillbaka, säger Hägglund.

   I dag koncentreras den högspecialiserade vården till de stora länssjukhusen och allt fler akutsjukhus läggs ned och omvandlas till närsjukhus. Sedan 1960 har antalet akutsjukhus minskat med 50.

   - Vi kan inte från central nivå förbjuda landsting att lägga ner sjukhus men vi behöver ha en kontrollstation och tid för att tänka efter, säger Hägglund.

   - Om man inte stannar upp riskerar skadorna att bli omöjliga att reparera.

   Personalen som jobbar på sjukhusen kan till exempel skola om sig och lämna vården för alltid.

Kalla handen

   Hägglunds förslag får dock kalla handen av socialminister Lars Engqvist, som i riksdagen sa att han inte kan lägga sig i landstingens arbete.

   - Skulle vi här i riksdagen börja bestämma om en struktur så har vi i princip bestämt om ett förstatligande av vården. Och då ska vi också ta ansvar för finansieringen och betala vad det kostar, sa socialminister Lars Engqvist.

Anette Holmqvist