bin Ladin hotar Europa på nytt band

Rösten är äkta, tror CIA efter analys

NYHETER

Usama bin Ladin hotar Europa med fler terrorattentat om inte länderna slutar angripa muslimer inom tre månader. Det framgick i ett tv-uttalande på torsdagen av någon som påstod sig vara den jagade al-Qaidaledaren.

Enligt ljudanalyser av CIA tyder allt på att det verkligen är bin Ladins röst.

Usama bin Ladin

På bandet erbjuder den påstådde bin Ladin en vapenvila med europeiska stater som slutar att attackera muslimer. Förslaget om vapenvila gäller däremot inte för USA.

Rösten på bandet som sändes av den Dubaibaserade tv-kanalen al-Arabiya och senare även av al-Jazira i Qatar, sade att det inte skulle bli någon vapenvila med USA.

Villkoret för att inte angripa Europa är att länderna lovar att inte angripa muslimer.

Europas stater får tre månader på sig från idag, den 15 april, att avsluta attacker på muslimska länder.

För alla europeiska stater som accepterar erbjudandet ”kommer fred att träda i kraft när den sista soldaten lämnar våra länder”, sade rösten.

CIA: Det är bin Ladins röst”

Enligt amerikanska CIA är det troligen Usama bin Ladin som döljer sig bakom rösten. Under torsdagen har byrån genomfört analyser av ljudet, och kommit fram till att rösten troligen är äkta, uppger en anonym källa för nyhetsbyrån AP.

Samma källa uppger att inspelningen förmodligen är gjord för några veckor sedan, eftersom den hänvisar till mordet på Hamas-grundaren Ahmed Yassin, som ägde rum den 22 mars. Även utrikesminister Colin Powell säger att det är bin Ladins röst man hör i tv-sändningen.

Nej till förslaget

Storbritannien, Spanien och Italien säger bestämt nej.

– Vi kan inte förhandla med al-Qaida, sade en källa inom det Labour-styrda utrikesministeriet i London, enligt AP.

– Det rätta svaret är att fortsätta att konfrontera terrorismen, inte att ge efter för deras krav, fortsatte källan.

Italiens utrikesminister Franco Frattini sade att det vore ”otänkbart” att diskutera ett fredsförslag från bin Ladin, enligt Sky News.

Madridbomberna var en hämnd

På ljudbandet säger rösten att tågbombningarna i Madrid den 11 mars, som dödade 191 människor, var en hämnd för Spaniens agerande i Irak, Afghanistan och ”Palestina”.

– Det som hände den 11 september och den 11 mars är att era varor kommer i retur, så att ni ska förstå att säkerhet är en nödvändighet för alla.

– Jag presenterar ett försoningsinitiativ? och vi är villiga att stoppa operationer mot alla (europeiska) länder om de förbinder sig att inte vara aggressiva mot muslimer, säger rösten på bandet.

I samma ljudupptagning lovar rösten att hämnas på både USA och Israel för mordet på Hamasgrundaren Ahmed Yassin. Yassin dödades av Israel den 22 mars.

– Vi har Guds övertygelse att hämnas Yassins död, säger rösten på bandet.

Den Dubai-baserade tv-kanalen Al-Arabiya har avböjt att tala om hur de fått ljudbandet men säger att det skedde för mindre än en månad sedan.

Karin Klarström, Simone Söderhjelm, TT