EU och FN kritiserar USA-stöd till Sharon

"Vi erkänner inga förändringar av 1967 års gränser"

NYHETER

Israel får behålla en stor del av sina bosättningar på den ockuperade Västbanken.

De områdena som blir kvar åt palestinierna kommer att vara små isolerade enklaver, utan kontakt med varandra.

Den israeliske premiärministern Ariel Sharons plan som nu fått sin välsignelse av världens mäktigaste president, George W Bush möter stark kritik.

Den europeiska unionen insisterade på torsdagen på att det inte kan bli tal om någon ensidig förändring av gränserna i Mellanöstern, med anledning av USA:s president Bushs uttalande att Israel kan behålla en del arabisk mark som ockuperades 1967.

- Den europeiska unionen kommer inte att erkänna några förändringar av gränserna före 1967 annat än de som förhandlas fram mellan parterna, sade den irländske utrikesministern Brian Cowen i ett uttalande från ordförandelandet.

Cowen sade också att den internationella färdplanen för fred poängterar att varje uppgörelse i den israelisk-palestinska konflikten ”måste innehålla en överenskommen, väl avvägd, rättvis och realistisk lösning på flyktingfrågan”.

"Bush ignorerar palestinierna"

EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana välkomnade på torsdagen Israels planer på att dra sig tillbaka från Gazaremsan som en chans att börja om med färdplanen mot fred, men poängterade behovet av en förhandlingslösning, rapporterar AFP.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan sade igår på onsdagen att president Bush ignorerar palestiniernas önskemål genom sitt stöd till Israels planer på att behålla bosättningar på Västbanken.

En FN-talesman sade att USA med kursändringen i Mellanöstern ser ut att kringgå de israelisk-palestinska förhandlingar som är nödvändiga för ett slutligt fredsavtal.

FN-chefen vidhåller att olösta detaljer i ett fredsavtal i Mellanöstern ''skall avgöras genom förhandlingar mellan parterna, baserade på relevanta resolutioner från säkerhetsrådet'', sade talesmannen Stephane Dujarric.

"Vi palestinier avvisar det"

Bara minuter efter den amerikanske presidentens utspel där han kommenterade sin överenskommelse med Israels premiärminister kom reaktionen från den palestinska administrationen.

Palestiniernas premiärminister Ahmed Qureia var mycket kritisk mot Bush, skriver den israeliska tidningen Haaretz nätupplaga:

- Han är de förste president som legitimerat bosättningarna i de palestinska områdena när han säger att det inte kommer att bli någon återvändo till 1967 års gränser, sade Qureia.

- Vi palestinier avvisar det, vi kan inte acceptera det, vi avvisar det och vi vägrar.

En annan minister i det palestinska kabinettet, Saeb Erekat påminde om att USA-regeringar under årens lopp lovat att frågor om gränser och bosättningar ska hanteras genom förhandlingar mellan båda sidorna.

- Det här är som om de skulle skänka en del av Texas till Kina, sade han.

Egyptens president kritisk

Den militanta organisationen Hamas, vars ledare shejk Yassin nyligen dödades av israelerna, anser att krisen i Mellanöstern måste samla alla muslimer, araber och palestinier till motstånd:

- Det här är en farlig och avgörande vändpunkt som kräver att muslimer, araber och palestinier svarar från en gemensam ståndpunkt, sade Hamas politiske ledare Khaled Meshaal till nyhetsbyrån Reuters på telefon från Beirut.

Även Egyptens president Hosnei Mubarak var kritisk på onsdagen även om han uttryckte sig försiktigare än flera palestinska röster. Han ansåg att ensidigt agerande kommer att skapa fler problem i regionen.

- Jag tycker att ett sådant här initiativ borde diskuteras med palestinierna, sade han.

- Att tvinga på dem någonting kommer bara att göra att de avvisar det.

I onsdags sade en högt uppsatt israelisk källa att Israel ämnar slutföra reträtten från Gazaremsan ''någon gång under 2005'' - första gången som Israel antydde ungefär tid för åtgärden. Enligt planen ska Israel utrymma alla 21 bosättningar i Gazaremsan och fyra i norra Västbanken, de senare efter tillbakadragandet från Gaza.

Simone Söderhjelm, TT