Här dödar de en ur gisslan

Kidnapparna avrättade italienaren inför kameran

NYHETER

NEW YORK

Italienaren avrättades inför rullande kameror.

- Vi kommer att döda en efter en. Berlusconi bryr sig mer om sin herre i Vita huset än sitt eget folk, säger Gröna brigaden.

Gerillagruppen i Irak som kidnappat fyra italienska medborgare kallar sig själva Gröna brigaden.

Skickade videoband

I går skickade de ett videoband till al-Jazira som visar hur en av de kidnappade männen avrättas, uppger satellitkanalen.

Gruppen säger i ett uttalande, som lästes upp av programledaren, att gisslan dödades för att Italiens premiärminister Silvio Berlusconi sagt att "det inte kommer på fråga" att dra tillbaka landets soldater från Irak.

"Lära er en läxa"

- När er president säger att ett tillbakadragande är icke-förhandlingsbart betyder det att han inte bryr sig om sina medborgare lika mycket som han är orolig för att inte tillfredsställa sin herre i Vita huset (George Bush), säger gruppen.

- Vi har dödat en av de fyra för att lära alla inblandade en läxa. Vi ber er ännu en gång att revoltera mot era ledare. Annars kommer vi att döda en efter en.

Ska inte visas

al-Jazira säger att man inte kommer att visa filmen.

Tidigare i veckan fick den arabspråkiga kanalen kritik av högt uppsatta amerikanska militärer som menade att den var USA-fientlig och "alltid lyckades befinna sig exakt där" det inträffar terrordåd.

I arabvärlden har kanalen högre trovärdighet än de amerikanska tv-bolagen.

al-Jazira ville inte säga hur man kommit över videobandet.

Läs också:

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM