Tre kidnappade japaner släpptes

Ryssarna flyr oroligt Irak – iransk diplomat mördad

NYHETER

De tre japanerna som kidnappades i Irak i förra veckan släpptes på torsdagen. Samtidigt misstänks att ytterligare två japaner har rövats bort i Irak.

Nu evakuerar Ryssland sina landsmän från det oroliga området.

De tre japanerna rövades bort förra veckan, och kidnapparna krävde att Japan skulle dra tillbaka sina trupper från landet. Premiärminister Koizumi sade dock att han inte tänker vika för hotelserna, uppger nyhetsbyrån AP.

Enligt den arabiska tv-kanalen al-Jazira mår de tre japanerna bra och kanalen visade bilder på dem från ett kontor i Bagdad. När bilderna kablades ut jublade vänner och anhöriga hemma i Japan.

På torsdagen kom också uppgifter om att ytterligare två civila japaner har kidnappats i landet. Enligt irakiska uppgifter till en japansk journalistorganisation rövades en frilansjournalist och en medborgarrättsarbetare bort av beväpnade män på onsdagen, uppger AP.

Diplomat mördades

Den iranska ambassadens förstesekreterare Khalil Noeimi sköts ihjäl utanför ambassaden i Bagdad på torsdagen. Han dog när bilen han färdades i besköts av okända män. Bilen var diplomatregistrerad, men det framgick inte att den tillhörde den iranska ambassaden, uppger vittnen, enligt AP.

Ryssarna evakueras

Sammanlagt har ett 20-tal utlänningar kidnappats i landet den senaste månaden. Nyligen släpptes en grupp ryssar och ukrainare som hållits som gisslan. Samtliga var oskadda.

Men den ryska regeringen har fått nog. Enligt Dimitri Elen, en rysk diplomat vid landets ambassad i Bagdad, kallas samtliga landsmän hem, och på torsdagen inleddes evakueringen av sammanlagt 553 ryssar och 263 medborgare i tidigare sovjetiska republiker.

På kvällen landade tre plan utanför Moskva, med sammanlagt 336 personer. Evakueringen fortsätter under fredagen.

Fransk journalist släpptes

På onsdagen släpptes den franske journalisten Alex Jordanov efter att hållts som gisslan i landet under fyra dagar. På torsdagen berättade han i en intervju med AP hur kidnapparna inte trodde på att han var fransman utan utgick ifrån att han var en israelisk spion. Han tvingades rita en karta över Frankrike för att bevisa sitt ursprung.

Läs också:

Karin Klarström