Två män döda i klätterolycka

Gick igenom en hängdriva på Tjäkkatjatjåkka

NYHETER

Två män i 40-årsåldern omkom i en klätterolycka i de svenska fjällen på onsdagen.

De döda kropparna hittades från helikopter på torsdagsförmiddagen.

Karta: Dino Stén

De två männen lämnade Nallostugan på skidor på onsdagen. De var utrustade med lätt klätterutrustning för att ta sig upp på en bergstopp i Tjäkkatjatjåkka.

Enligt Stefan Nilsson, alpin fjällräddare i Kirunagruppen, har männen ställt av sig skidorna för att ta sig upp på toppen.

Kan ha fallit 300 meter

Klockan 21.30 slog en kvinna från Nallostugan larm till polisen när männen inte kommit tillbaka. Genom en kikare såg hon det som förmodligen var männens skidor.

Mikael Norén, vakthavande polisbefäl i Norrbotten, säger till aftonbladet.se att fjällräddare gav sig ut på skoter för att söka männen på natten. På torsdagen fortsatte sökandet från helikopter.

– Vid tiotiden sågs den ena kroppen precis där det gått en lavin. Ungefär en timme senare hittades den andre, säger Mikael Norén.

Fjällräddaren Stefan Nilsson säger att det mesta tyder på att männen gått igenom en hängdriva högst upp på bergskammen. Det har utlöst en lavin som dragit med sig kropparna. Troligen avled männen när de handlöst föll minst 300 meter.

Männen kommer enligt polisen från Stockholmsområdet. De fördes på torsdagseftermiddagen med skoter från olycksområdet.

Lavinfaran mycket stor

Lavinfaran anses vara mycket stor i området, som är mycket populärt den här tiden på året för människor som ger sig ut på så kallade skidbestigningsturer, säger Stefan Nilsson till aftonbladet.se.

– Speciellt stor är risken när det blir stora temperaturskillnader, i kombination med nysnö och hårda vindar, säger han.

Malin Ekmark, Karin Klarström