Modemkapade surfare slipper betala

Telia ändrar sig efter kritik

NYHETER

Många kunder hos Telia Sonera som blivit lurade av modemskojare kan andas ut.

Företaget har beslutat att stå för kostnaden.

Ett besked som inte kommer en dag för tidigt, enligt Konsumentverket.

- Det gäller kunder som blivit drabbade efter den första oktober 2003. Kan vi konstatera att det rör sig om modemkapning till utlandet slipper man att betala fakturan, säger Hans G Larsson, pressansvarig på Telia Sonera, till TT.

Tusentals konsumenter, förskräckta över plötsliga skyhöga surfräkningar, har vänt sig till Konsumentverket (KV) för att få hjälp. Rådet har varit att bestrida betalningskravet och polisanmäla företagen.

Anne-Marie Gustafsson, presschef på KV, välkomnar Telias beslut, men tycker att det gott kunde kommit tidigare.

- Det första ord man vill utbrista är ett stort äntligen, säger hon till Svenska Dagbladet.

Krav på motprestation

Telia Sonera har tidigare hävdat att ansvaret vilat på konsumenten, men nu gör man en annan bedömning.

- Vi får kortsiktigt ta smällen för att lyfta bördan för kunden. Det finns exempel på kunder som fått fakturor på 20-30 000 kronor, säger Hans G Larsson.

Det är dock bara första gången man råkar ut för modemkapning som man slipper betala, uppger Sveriges Radio Sjuhärad. Telia Sonera kräver nämligen en motprestation från kunden.

- Vi ger instruktioner för hur man får bort programvaran ur datorn och ber att få installera en gratis spärrkod. Men är det så att man drabbas igen, så är det kundens ansvar, säger Larsson till TT.

Satellitsamtal

Spärren fungerar så att kunden får en kod som man måste slå in innan utlandssamtal tillåts, vilket hindrar modemet att ringa upp ett annat nummer utan att surfaren vet om det.

Oftast använder sig modemkaparna av ett litet program som laddas ner till din dator via något av bolagens hemsidor, dit du kan ha kommit utan vetskap. Programmet kopplar ner internet för att sedan koppla upp det igen mot dyra utlandssamtal eller betaltjänster.

Ett annat trick bluffbolagen använder sig av är att koppla modemet till ett satellitsamtal. Ett sådant samtal kan kosta upp till 100 kronor i minuten. Teleoperatören Spray var tidigare i år först med att stoppa satellitsamtalen.

"Bluffstopparen"

För att inte riskera att drabbas, trots en spärrkod, kan man också använda programmet "bluffstopparen". Det går att ladda hem gratis från Konsumentverkets hemsida och hindrar att modemuppkopplingen bryts utan att kunden godkänner det.

Enligt Larsson kopplar blufföretagen ofta om till nummer på öar i Stilla Havet och Indiska Oceanen. Han säger att man hela tiden kontrollerar onormal trafik till de här destinationerna.

- Vi har exempelvis stängt möjligheten att ringa automatiskt till Diego Garcia, men företagen flyttar snabbt till nästa ställe.

Carl-Johan Lejland/TT