Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

"Nuttes" kamp mot kvinnorna

Här är de hetaste arvtagarna till Göran Persson

    Samordningsminister Pär Nuder är arkitekten bakom socialdemokraternas tillväxtkongress som inleds i dag.

    Nu ska han ta klivet ut ur Göran Perssons skugga. Men stödet för honom ute i landet är svagt.

    Aftonbladet har kartlagt socialdemokraternas kronprinsar och kronprinsessor.

Persson hårdlanserar Pär "Nutte" Nuder, 41, som sin kronprins.

Men han får räkna med tufft motstånd.

När partifolket skriker efter en återgång till arbetarrörelsens rötter är det en kvinna som gäller.

Margot Wallström eller Wanja Lundby-Wedin.

Foto: ulf höjer, nikolai jakobsen, sara ringström

Aftonbladet har ringt runt bland partidistrikt och riksdagsledamöter. Bilden är tydlig - endast ett fåtal vill se Pär Nuder som näste partiordförande. En klar majoritet vill ha en kvinna på posten.

Trots att samordningsminister Pär Nuder bara är 41 år har han tillbringat nära 20 år i regeringskansliet. Han började som sommarvikarie på justitiedepartementet 1985.

"En begåvad fan"

Där lärde Nuder känna kriminologen Leif G W Persson, då sakkunnig i departementet.

- Jag förstod tidigt att det skulle gå bra för honom. Han är en begåvad fan. En hederlig, bra person helt enkelt, säger han.

De är vänner i dag.

Pär Nuders mamma Brita var kommunpolitiker i Österåker. Pappa Ants, som 7 år gammal kom till Sverige från Estland, var bostadspolitisk expert i regeringskansliet.

Som 14-åring gick Pär Nuder med i SSU. Han ville hitta argument för att bemöta sina mestadels borgerliga kamrater i Österskär.

- Han var målinriktad och visste vad han ville. Han tillhörde de bästa när det gällde samhällskunskap och tog ledarrollen i grupparbeten, säger Lars Mårtensson, klasskamrat i gymnasiet.

Pär Nuder gick ut treårig samhällsvetenskaplig linje med bra betyg 1982. Specialarbetet var "Flerbostadshusens energiförbrukning 76-80".

Lotsar genom skandalerna

Sedan läser han juridik.

Partikamraterna beskriver Pär Nuder som påläst, kunnig och strategisk. Det är han som löser kriser och lotsar statsråd genom skandaler. På morgonmötena i Rosenbad är det han som föreslår vilken taktik och vilka utspel regeringen ska satsa på.

I debatter med politiska motståndare har han en tendens att uttrycka sig ålderdomligt. "Icke förty" är ett favorituttryck.

Smeknamnet han fått är däremot av det barnsligare slaget - Nutte. I dag är det mest Persson som kallar honom det, men namnet myntades en gång av Mona Sahlins dotter Ann-Sofie.

Pär Nuders nära relation till Persson kan ligga honom i fatet. Han ses som statsministerns lakej. Många tror också att han har anammat samma ledarstil som Persson.

- Har man haft en väldigt stark och dominant ledare under en längre tid söker man automatiskt någon som är en bland folket, säger en distriktsordförande.

Efter Persson vill de flesta ha en person som lyssnar även på avvikande åsikter. En egenskap som av många uppfattas som kvinnlig. Trycket är hårt för att nästa socialdemokratiska ledare ska vara en kvinna.

- Vi har väntat så länge på en kvinna. Nu kan vi inte längre säga att de inte finns. Kvinnornas vilja att ställa upp hänger på vilken uppbackning de får, säger Anne Ludvigsson, vice ordförande i s-kvinnorna.

Wallström populärast

Populärast är EU-kommissionären Margot Wallström, 49. Hon går hem i stugorna. Är varm, medkännande och har mycket karisma.

Många minns hennes insats vid kongressen i Sundsvall 1997. Stämningen var dämpad. Göran Persson var ny som ordförande och partiet arbetade i motvind.

Då ställde sig Margot Wallström i talarstolen. Med några enkla ord lyckades hon samla kongressen och gjuta nytt mod i ombuden.

- Det höll på att sluta i kaos med alla de krav på offentlig sektor som deltagarna ställde. Då gick hon upp och manade till besinning och fick oss att inse att kongressen måste handla om att bygga framtiden inte teckna in den. Det var en fantastisk insats av henne, säger ombudet Pentti Supponen, kommunalråd i Hällefors.

Wanja gråsossornas val

En oväntad utmanare är LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, 51.

Hon har ett starkt stöd bland dem som vill se en tillbakagång till arbetarrörelsens rötter. Partifolk som tröttnat på regeringens mångåriga flirt med mittenväljare ur medelklassen.

Med en bättre koppling till fackföreningsrörelsen hoppas man återvinna tydligheten i partiets framtoning.

- Att man vill ha Wanja är ett uttryck för att man vill gå åt vänster. Gråsossarna ser Wanja som en garant för att välfärden inte ramlar ihop. I det litar man inte på Pär Nuder, säger en person med insyn i partiet.

Kongressen i helgen ska peka ut färdriktningen för partiets tillväxtarbete de närmaste tio-tjugo åren.

Pär Nuder och Wanja Lundby-Wedin är två av huvudtalarna.

Anette Holmqvist, Elisabeth Marmorstein

Pär Nuder

Ålder:Yrke:Bor:Familj:Tjänar:Utbildning:Kronprinsuppdrag:På kongressen:

Margot Wallström

Ålder:Yrke:Bor:Familj:Tjänar:Utbildning:På kongressen:

Wanja Lundby-Wedin

Ålder:Yrke:Bor:Familj:Tjänar:Utbildning:På kongressen:

Bubblare

De här nämns också i diskussionen om vem som kan komma att efterträda Göran Persson.

 Ulrica Messing, 36, biträdande näringsminister.

  Thomas Östros, 39, utbildningsminister

  Thomas Bodström, 42, justitieminister

  Carin Jämtin, 39, biståndsminister

  Morgan Johansson, 33, folkhälsominister

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet