SL kastar ut de hemlösa

Riksdagsmannen: Jag tycker det är väldigt, väldigt fel

1 av 2 | Foto: Foto: GUNNAR SEIJBOLD
NYHETER

Leena Asplund plockar ihop en plastkasse med hårspray, schampo, underkläder, en bok om sociala rättigheter och en halvmeterlång mutteravdragare.

Hon flyttar.

- Ut på gatan. Vi får ju inte vara här längre, säger hon.

Tillsammans med ett 20-tal andra bostadslösa har hon en tid bott i det före detta kvinnohärbärget intill Stadsmissionens lokaler vid Slussen i Stockholm.

I går började SL, Stockholms lokaltrafik, som äger fastigheten, att montera upp starka gallergrindar för ingången.

- Jag tycker att det är väldigt, väldigt fel, säger Jan Emanuel Johansson, riksdagsman (s) och före detta Robinson-vinnare.

Han står utanför ingången och pratar med några av uteliggarna som nu blivit än mer hemlösa.

- Några av dem har ordnat det ganska bra i sina rum. Här har de haft en fast punkt, nästan ett hem, säger Jan Emanuel.

Sovplats i krypin

Leena Asplund, 40, är en av dem. Hon hade sin sovplats i ett krypin en trappa upp, det vill säga först via en gammal frysbox, sedan ett kylskåp och därefter upp genom ett hål, där det en gång suttit en lucka.

Lämnar det mesta

Det är stökigt och rörigt där uppe: en madrass, högar med diverse sängkläder, saker. Hon lämnar det mesta.

- Den här är jättebra att bryta upp portar med så att man komma in och sova någonstans, säger hon och visar verktyget som egentligen är till för lossa eller skruva fast bilhjulsmuttrar.

Det ser ungefär lika rörigt och stökigt ut i andra rum och ytrymmen. I några lite bättre.

- Jag skulle vilja att det fanns sådana här möjligheter för bostadslösa. Det är inte härbärge, det är inte bostadshotell. Det är en sorts hjälp till självhjälp.

- Här har de efter förmåga hållit rent, sett till att det inte är för stökigt. Här har funnits fungerande toaletter och duschar, säger Jan Emanuel Johansson.

Kvinnohärbärget hade sina lokaler här tidigare. Det flyttades till Fleminggatan därför att lokalerna var fuktiga, mögelskadade.

Polisen utrymde

SL begärde att polisen skulle utrymma lokalerna.

- Anledzningen var att grannarna i fastigheten intill klagade. Där har förekommit en hel del kriminalitet, narkotikahandel, häleri. Vi stänger inte för att göra livet besvärligare för uteliggare och hemlösa utan för att fastigheten inte ska totalförstöras, säger Björn Holmberg, informationschef på SL.

Per-Iwar Sohlström