Eleverna: ”Alla borde gå till kuratorn en gång i veckan”

Foto: veronica Karlsson
”bra kolla psyket”. En ”psykisk hälsokontroll” samtidigt med den allmänna hälsokontrollen hos skolsköterskan är en bra idé, tycker Isabel, Gustav, Björn och Linnéa på Gärdesskolan i Stockholm.
NYHETER

Att gå till skolkuratorn ses som lite konstigt.

– Alla borde gå dit en gång i veckan. Då skulle det bli lika naturligt som att ta en C-vitamintablett för att må bra, säger Isabel Carolina Nycander Gibbon, 15 år.

Vi träffar henne och tre andra elever i nian på Gärdesskolan i Stockholm – Linnéa Lundgren och Gustav Norbäck, som båda är kamratstödjare, och Björn Sällqvist, ordförande i elevrådet. Vi ses på kurator Mikael Lundgrens rum.

– Oj, jag trodde att kuratorn var en kvinna, säger Isabel förvånat.

Eleverna tycker att det behövs bättre information om när och var man hittar skolkuratorn, och att det borde kännas naturligare att gå dit.

– Jag skulle inte berätta det för alla om jag behövde hjälp, bara för mina närmaste, säger Linnéa.

Alla fyra gillar idén om att få en liten ”psykisk hälsokontroll” samtidigt som det är allmänna hälsokontroller hos skolsköterskan.

– Det vore bra. Då skulle man känna sig mer avslappnad än om man gick i väg ensam, säger Linnéa.

Några problem de har stött på är prestationsångest, stökiga klasser, utseendefixering, press att ha vissa kläder, alkohol och droger.

Svårt gå till kuratorn

Själva vänder de sig helst till kompisar om de har svårigheter – om det inte är något riktigt allvarligt.

– Om jag verkligen mådde dåligt skulle jag nog prata med någon vuxen, kanske morfar, säger Gustav.

Till kuratorn kan det vara svårt att gå eftersom det känns ovant, menar de. Och de undviker helst att prata med föräldrarna om problem.

– Då skulle de bli så oroade, säger Björn.

Isabel säger:

– Jag förstår om en som är mobbad inte vill berätta det hemma – föräldrarna kanske är de sista som får veta att man är ”misslyckad”.

Hur gör man då om man märker att någon mår dåligt? Alla fyra har varit med om att fråga någon kompis hur de har det, och har också själva blivit tillfrågade. Tjejerna och killarna tycker lite olika om hur man kan bära sig åt:

– Man försöker fråga hur det är, ge personliga råd och kanske berätta om man har några egna erfarenheter, säger Isabel.

– Men man behöver kanske inte snacka så mycket, invänder Björn. Det kan räcka att bara finnas där, och fråga om man ska göra något ihop.

”Självmord är själviskt”

Isabel är den enda som stött på en så allvarlig sak som självmord, på en tidigare skola.

– Att begå självmord måste vara det mest själviska man kan göra – man måste tänka på hur hemskt det blir för familjen och kompisarna.

Tidigare artiklar i serien

Hjälp din vän

Tips till läraren

Råd till dig som är ung och mår dåligt

Kerstin Nilsson, Cecilia Gustavsson