Två friade i muthärva kring rederi

NYHETER

Stockholm

Muthärvan kring Rederi AB Gotland fick på fredagen sin rättsliga epilog.

Svea hovrätt frikände de båda män som dömts till fängelse och överklagat.

Hovrätten anser det inte bevisat att männen med uppsåt betalat ut mutor till företrädare för rederiet. Domstolen har godtagit männens förklaring om att de pengar som betalats ut var rabatter och att de inte kände till att pengarna sattes in på ett privat konto som tillhörde en chefstjänsteman vid rederiet.

Förhandlingarna i hovrätten gällde mutor på drygt 1,4 miljoner kronor och berörde bara två av de fyra män som från början åtalats i muthärvan.

Det är två män i 65-års åldern som tidigare varit anställda på företaget Kamewa (nu Rolls Royce) i Kristinehamn. De dömdes i tingsrätten till sex respektive åtta månaders fängelse för bestickning.

Tjänstemannen vid rederiet som dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt mutbrott och penninghäleri drog tillbaka sitt överklagande strax innan rättegången inleddes i hovrätten.

Huvudmannen i härvan, en chefstjänsteman på Rederi Gotland, som erkänt att han tagit emot över 20 miljoner kronor i mutor, tog sitt liv i häktet i höstas.

En av huvudfrågorna i hovrätten var om de båda misstänkta visste att pengar betalades ut till chefstjänstemannens privata konto i Schweiz. Själva har männen hävdat att de trodde att pengarna gick till rederiet. Hovrätten har alltså funnit skäl att tro på männens uppgifter.

TT