"Risken för inbördes- krig är överhängande"

NYHETER

Aftonbladets Urban Hamid ser Irak som en väldigt farlig plats just nu. Och han tror att det kommer att bli värre. Ändå stannar han kvar.

nOOb säger: Hej! Är det kaotiskt med mat och vatten i området? Ger sig gerillan på matleveranser, vattenreservoarer m.m?

//Johannes

   Urban Hamid säger: Nejdå, gerillan har absolut inte angripit något sådant. Däremot påstås det - men det kan jag inte bekräfta - att de attackerat vissa konvojer och förstört mat och sådant.

dana säger: Är situationen riktigt allvarlig just nu? Känns det otryggt att befinna sig i Irak?

   Urban Hamid säger: Absolut. Det här är ett tillfälle då man inte ska vara i Irak, egentligen. Det är väldigt otryggt och väldigt osäkert vad som ska hända.

Everiaal säger: Hej Urban, hur ser livet ut i Bagdad just nu, går människor ut? Hur ser Irakierna på kriget idag?

   Urban Hamid säger: Idag är det fredag, så det stora flertalet irakier är lediga. De har inte anledning att gå ut så idag är det väldigt lugnt på gatorna. Men man måste ju gå ut för att köpa mat och gå till arbetet. Men de flesta är oerhört trötta och besvikna på att historien har förvärrats så mycket de senaste veckorna.

Henke säger: Vad är det som gör att man som journalist väljer att stanna kvar på, enligt media, en av jordens farligaste platser?

   Urban Hamid säger: Det ligger i sakens natur att man är nyfiken och vill veta vad som händer. I mitt fall, eftersom jag är halvirakier, känner jag en än större skyldighet att vara här, både som journalist och som irakier.

dannebre säger: Hamid vad är det senaste som du kan uppdatera oss intresserade här hemma om?

   Urban Hamid säger: Det senaste är att stridigheterna i Kut har intensifierats och att, enligt en islamsk organisation som översatt kallar sig De muslimska lärda eller något sådant, så har 171 kvinnor i Falluja dödats under de senaste veckorna, underförstått av amerikanska soldater, och att man har problem att begrava sina döda vilket anses mycket allvarligt.

Everiaal säger: Vad tycker Bagdadborna, eller Irakier generellt, om Al-Sadr? Anses han som en hjälte, som vågar stå emot USA?

   Urban Hamid säger: Det beror på vilka man pratar med. Det är ungefär som när det gäller Saddam. På ett sätt betraktade man honom som hjälte och på ett annat sätt hatade man honom. Det är ungefär samma sak med al-Sadr, man har en tveeggad syn på honom.

Rudolph säger: Hej Urban! Jag hörde en nyhet om att du blivit kidnappad? Var det inte sant?

   Urban Hamid säger: Det var sant. Men jag blev frisläppt.

Mattias säger: De amerikanska trupperna, hur behandlar de lokalbefolkningen i Bagdad? Med respekt eller är de bara "kamelryttare" i deras ögon?

   Urban Hamid säger: Ja, de betraktas ju som "kamelryttare". Amerikanerna visar ingen som helst respekt för vare sig kultur, språk heller historia.

tja säger: Finns det mat och vatten där för alla

   Urban Hamid säger: I Bagdad så är situationen bättre. Men hur det ligger till i Falluja nu är svårt att uttala sig om. Tidigare hade man enorma problem med just dessa saker, plus läkarvård. Men det har varit ett kort eldupphör som förmodligen gett möjlighet att ta in vatten och förnödenheter. Men det beror på vilken stadsdel man bor i, det är problem med el och vatten och telefon i stora delar av Irak.

Micke säger: Hej Urban, man hör mycket negativt om hur allt blir sämre i Irak, men har verkligen inte USA's intåg förbättrat situationen på något sätt för folket? Allt kan väll inte vara negativet, eller?

   Urban Hamid säger: Det finns vissa saker som blivit bättre, naturligtvis. Det faktum att Saddam Hussein-regimen är borta är naturligtvis positivt. Lönerna för en del människor har blivit bättre, men vi har fortfarande en stor arbetslöshet. Bristen på säkerhet är alldeles uppenbart ett stort problem, det är bara att titta på hur lätt det är att kidnappa folk. Positivt att irakierna nu har möjlighet att ha kontakt med yttervärlden, men man får inte glömma att man kunde blivit av med Saddam redan -91. Då bestämde USA att han skulle sitta kvar och det ser vi konsekvensen av idag.

GeeBee från Finland säger: Hej! Hur verkar de amerikanska soldaternas "stridsmoral". I BBC och CNN får vi dagligen höra hur amerikanska generaler övertygar om att det ska skapa ordning och reda igen. För tillfället verkar det dock vara en omöjlig uppgift. Har du någon aning om hur de amerikanska trupperna (verkligen) förhåller sig till den nuvarande situationen?

   Urban Hamid säger: Jag tror att rent allmänt vill de amerikanska soldaterna åka härifrån. De ser att situationen är ohållbar och inser vid det här laget att de inte betraktas som befriare utan det de är, ockupanter och en invasionsstyrka. Jag vet att det förekommer självmord bland soldater som helt enkelt inte står ut. Deras stridsmoral är väldigt låg.

Andreas säger: Hejsan Urban, är det värt risken som du utsätter dig själv för och dina anhöriga, för att rapportera nyheterna hem till Sverige och oss vanliga människor?

   Urban Hamid säger: Det får väl i så fall de som är hemma i Sverige, läsarna och svenska folket, som får ta del av de intryck jag lyckas förmedla avgöra. Jag själv tycker att det är värt det.

fredrik 19 säger: Hur mycket krigar dom där nere egentligen? Har inte fått nån exakt info om det. Är det små skjutande eller likande små minislag eller hur är det?

   Urban Hamid säger: Det beror på var man är. I Falluja är det fullt krig, i Kut just nu verkar det också röra sig om fullt krig. Men i andra områden är det relativt lugnt, där finns ingen som helst krigssituation utan relativt lugnt. Men det verkar som oron är på väg att spridas - och det är svårt att ta sig in i områdena. Amerikanerna har slagit en järnring runt oroshärdarna, det är svårt att ta sig in och skaffa sig en helhetsbild.

katja säger: Berätta, vad var det som egentligen hände under kidnappningen?

   Urban Hamid säger: Du kan väldigt detaljerat läsa det i Aftonbladet eller höra i webbradion i torsdags förra veckan, det är för långt för att gå in på här.

säger: Hej! Finns det någon skillnad på hur du som halvirakier blir behandlad av de amerikanska soldaterna gämfört med de andra västjournalisterna? Och behandlas de från väst bättre än de från andra mellanösternländer?

   Urban Hamid säger: De amerikanska soldaterna är inte medvetna om att jag är halvirakier, så jag kan inte bedöma den frågan. De har behandlat mig som varande svensk. Men jag förmodar att vi från väst får en bättre behandling än arabiska journalister får. Det räcker med att se hur Rumsfeld idag ondgjorde sig över al-Jaziras rapportering av situationen.

stefan säger: Hej Urban vad vill det irakiska folket ha, folkstyre demokrati eller vad?

   Urban Hamid säger: Naturligtvis vill man ha demokrati. Risken är som jag ser det att ockupationsmakten inte kommer att tillåta en demokratiskt vald regering, för då kan inte deras handplockade män delta i den regeringen.

David säger: Hur avrättades den kidnappade italienaren?

   Urban Hamid säger: Jag har inte sett det själv, så jag vet inte. Men jag tror att han sköts med pistol. De arabiska kanalerna har inte visat detta.

A.J. säger: Hur ser irakierna, generellt, på övergångsperioden? Är det något att se "framemot" eller anar de att våldet intensifieras då? Hur ser du på det?

   Urban Hamid säger: Jag tror att vi alla fruktar det värsta, för det har ännu inte beslutats vilka som ska sitta i den här övergångsregeringen. Vi ser väl alla att risken för ett inbördeskrig är överhänganade.

SaMrA säger: Hej Urban, min familj bor i Bagdad dom vill att vi ska hälsa på dom till sommaren, rekomenderar du det, så som läget är?

   Urban Hamid säger: Det är svårt att sia om i sommar. Men så som situationen är nu rekommenderar jag ingen att åka hit, riskerna är väldigt, väldigt stora. Men jag hoppas att situationen ska bli bättre i sommar och att du kan åka och besöka din familj.

Darkher säger: Vad tror irakierna idag, om anledningen till att USA invaderade Irak från allra början? Tror de verkligen att USA kom i fredssyfte för att skapa en "demokrati" i Irak, eller tror de att anledningen var påtryckningar från "hotade länder" som Israel?

   Urban Hamid säger: En del tror naturligtvis att trycket från Israel var stort, men det är inte det som är avgörande. Man kan nog sammanfatta det folk tror om invasionen som "profithunger", att ta hand om naturtillgångar och öppna Irak för marknaden - samt av strategiska skäl, för att kunna kontrollera Iran, Syrien och Saudiarabien. Men ingen ser dom som befriare idag.

Pontus säger: Vad ser vanliga Irakier för lösning på det som händer?

   Urban Hamid säger: Lösningen som de ser är att amerikanerna ska lämna över styret till irakierna själva, och att FN ska komma in som någon slags fredsbevarande styrka. Det är nog det enda som kan hjälpa, för amerikanerna måste bort från Irak.

är du inte rädd för att bli kidnappad? säger: Hej, är du inte orolig för att bli kidnappad?

   Urban Hamid säger: Jo, visst är jag det. Men jag gör vad jag kan för att hålla mig på behörigt avstånd från de som vill kidnappa mig. Men visst är jag rädd, annars vore jag dum. Det är en uppenbar risk.

jörgen säger: hejsan urban, hur länge kommer du att stanna där nere och vad tror du kommer att hända de närmaste dagarna?

   Urban Hamid säger: Jag har väl tänkt att stanna åtminstone till slutet av denna månad, men det är möjligt att jag stannar längre, det beror på situationen. Men jag tror tyvärr att situationen kommer att bli än värre.