Prata med någon när du mår dåligt

NYHETER

– Det är vanligt att unga människor som är deprimerade och känner hopplöshet inte tror att det går att få hjälp men man måste börja söka. Att börja prata är första steget!

Det rådet ger Agnes Hultén, specialist inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Clark säger: Jag vet inte, men det känns som om många som jag känner till som tagit sitt liv har gjort det efter att ha slutat gymnasiet, kan det ha och göra med någon slags trygghet som försvinner när dom slutar skolan?

   Agnes Hultén säger: Ja det tror jag är riktigt - när skolantiden är slut väntar ju vuxenlivet för många och med det mycket större osäkerhet

klug säger: Jag hade en kompis som i höstas tog självmord. Helt utan förvarning, utåt sett till anhöriga och oss kompisar visade eller pratade han aldrig några problem. Han såg heller aldrig ut att må dåligt. Vad kan sånt här bero på?

   Agnes Hultén säger: Det händer ibland även om det inte är så vanligt, framför allt unga pojkar kan hålla masken inför omvärlden. Vissa gör också impulshandlingar som kommer plötsligt - då är det svårt för omgivningen att hinna se och ingripa

jeppe säger: hej! jag har en kompis som bor ganska långt ifrån mej, som har sagt att hon ska ta självmord. Det har varit lite trassligt hemma hos henne ett tag nu, och de enda hon kan prata med är hennes 2 bröder. Vad ska dom säga till henne för att få henne på bättre tankar?

   Agnes Hultén säger: Så skönt att höra att hon har två bröder i alla fall, som hon kan prata med. Jag tycker de båda två ska ta med henne till en vuxen klok människa som de har förtroende för och säga med största allvar, att de är oroliga och att de vill att hon får hjälp. Om hon inte kan prata själv med den vuxne kan ju bröderna hjälpa henne och berätta vad hon sagt och hur hon mår (när hon är med alltså). Det är vanligt att unga människor som är deprimerade och känner hopplöshet inte tror att det går att få hjälp men man måste börja söka. Att börja prata är första steget!

J Holmes säger: Hej. Är inte utseendefixeringen och den allt mer tilltagande ytligheten som ställer till det, kanske framförallt för dagens unga tjejer?

   Agnes Hultén säger: Det är en viktig anledning just under tonåren. Men det är aldrig bara den orsaken, det finns alltid många fler orsaker om man börjar få självmordstankar.

smyg säger: Hej undrar lite över en tjej som e 14år som när man läser varningstecknena ni beskrev har alla! Hur skall man bete sig? E rädd att säga fel.. hon skall få hjälp på sjukhuset snart

   Agnes Hultén säger: Ja många kan känna igen varningstecknen. Men vi har skrivit att man måste ha dessa varningstecken (flera av dem samtidigt) en lång tid och känna sig nere och lessen och arg med mera, ständigt, hela dagarna. Många, många känner sig nere periodvis.

Pelle säger: Tror du att skolan kan få elever som funderar på självmord att ta steget genom att prata, berätta och arbeta med självmord? Finns det "fel" sätt att ta upp frågan i skolan?

   Agnes Hultén säger: Att prata om depression och självmord på ett klokt sätt, samtidigt som man berättar att man kan få bra hjälp gör inte att unga människor börjar tänka på att ta livet av sig. Det viktigaste är att förmå ungdomar som inte litar på vuxna och som känner sig totalt hopplösa, att faktiskt börja prata trots allt.

Mariah säger: Hej. Jag är en tjej på nyss fyllda 19 år. jag undrar hur det kommer sig att lärarna, kuratorerna, föräldrar, läkare, psykologen , fullständigt skiter i mig, när jag har ätstörningar, haft en traumatisk barndom, skär mig och försökt tagit mitt liv flera ggr? Dom säger att allt ska bli bra, men när då? Det har tagit över ett år och jag har inte ens fått tabletter eller någon hjälp. Tänk om dom kommer försent med räddningen? jag vill leva, men inte på det sätt jag gör idag. jag har varit deprimerad i 6 års tid. jag vill få ett slut på det. vad har du för tips? tacksam för svar.

   Agnes Hultén säger: Det låter som du har haft det mycket jobbigt och att du inte riktigt tror att du kan få bra hjälp? Du har mått dåligt i sex års tid. Det är mycket lång tid när man är ung! Hoppas du har blivit erbjuden hjälp som på sikt kan vara bra, annars ska du inte ge upp utan fråga och söka mer. Men på 1 år kanske du ännu inte hunnit bli bra för det tar lång tid att läka en svår barndom och ätstörning går inte över på den tiden heller. Det brukar ta ganska lång tid innan man känner sig bättre om man har så jobbigt som du.

??? säger: Jag har en släkting som har börjat prata om att ta livet av sig varje gång hon är ledsen, hon skriker mycket hemma, bråkar, gråter så.

Man kan nästa säga att hon beter sig som hon vore i puberteten, trots att hon bara är nyss fyllda elva, dessutom bor jag inte längre i samma stad så jag är inte där så ofta, vad bör jag göra tycker du?

   Agnes Hultén säger: Det låter som din släkting har ganska jobbigt med sig själv och kanske finns det andra problem också? När man är 11 år är man inte längre ett bekymmerslöst barn. Många 11-åringar kan faktiskt vara deprimerade fast omgivningen inte fattar det. Kan du inte prata med dina eller hennes föräldrar om din oro - de borde ta reda på varför hon reagerar så här och söka hjälp

sara säger: har självmorden bland unga ökat på senare år? Och i sånna fall, vad tror du är den största orsaken?

   Agnes Hultén säger: Självmorden bland tonåringar har inte ökat men inte heller minskat de senste 10-15 åren. I Sverige har självmorden bland äldre ungdomar (över 20 år) och vuxna minskat fram till år 2000. Men nu visar siffrorna ökning även för de grupperna.

Dragonfly säger: Tror du det stämmer, många säger att om man "pratar om att ta själv mord så vågar dem oftast inte göra det"....Vad beror det på?

   Agnes Hultén säger: Jag tror man ska ta alla på allvar som säger att de ska ta självmord. Det stämmer inte att de som pratar om att göra det aldrig vågar!

Kvadrianna säger: Hur vet man om man lider av borderline eller inte, ibland kan jag vara jätte glad men så kan det komma perioder när jag känner mej hur nere som helst, att det bara känns så rätt att sticka en kniv i magen och hoppas på det bästa.

   Agnes Hultén säger: Det verkar som ditt humör kan svänga ganska ordentligt! Om du svänger så mycket att det hindrar dej att t ex gå upp på morgonen, gå i skolan, eller göra andra saker du måste eller vill, tycker jag du ska fråga någon som kan hjälpa dej att reda ut vad det kan bero på. Någon som har experkunskaper alltså.

tjej säger: Hej jag har en kompis som verkligen mår dåligt. jag försöker hjälpa henne genom att prata med henne, men jag känner att jag inte riktigt räcker till. Jag vet att hennes föräldrar märker det också, men dom verkar helt enkelt inte orka bry sig. Hennes mamma har själv varit deprimerad, men det är väll ingen ursäkt. Jag vill hjälpa min kompis men vet inte hur. Vart kan jag vända mig för att få hjälp och hur ska jag orka med att alltid lyssna? Jag får dåligt sammvete för att jag ibland inte orkar. Men jag har varit med om det här förut och jag skulle verkligen behöva hjälp. Tack på förhand

   Agnes Hultén säger: Det låter jätteviktigt att du kan få stöd hos någon vuxen som kan hjälpa till och kanske slå larm. Du verkar bry dig och det är jättebra men kan vara väldigt tungt att göra det ensam. Kan du prata med skolkurator, med någon på ungdomsmottagningen eller annan klok människa?

säger: Vad är det första steget man skall ta när man känner att man inte orkar leva?

   Agnes Hultén säger: Att säga det till någon annan - helst någon som är vuxen eller i varje fall någon som är äldre an man själv! Var inte tyst om det för då känns det så mycket tyngre. När andra lyssnar kan det vara första steget till lättnad. Andra kan hjälpa en att se flera andra möjligheter i livet!

tonåring säger: Vad händer med en person som försökt att ta självmord många gånger, men alltid överlevt..?

   Agnes Hultén säger: Det är inte lätt att svara kort på den frågan. Det är tur att den personen överlevt flera försök tänker jag först. Men jag tror att den som gjort många försök kanske känner sig hopplös och uppgiven så fort svårigheter tornar upp sig. Hoppas, hoppas den person du beskriver till slut kan få hjälp att lösa problem på annat sätt och får känna att livet är värt att leva!

Robin_Shadowes säger: Jag är med i ett community som heter Silverplanet och har sett några ungdomar som skriver om att inte längre vilja leva. Jag mår jättedåligt av det, speciellt som en tjej tog livet av sig i min f.d. klass och vet inte hur jag ska hantera det. Vad gör jag? Kan jag rapportera det nånstans?

   Agnes Hultén säger: Det låter som du borde rapportera det, men jag vet inte vart faktiskt. Jag blir bekymrad över hur du mår och har det. Har ni fått prata om din klasskamrats död?

Maria säger: Kan vara lite för gammal för det här, men var finns hjälpen för oss över 20 år, när man känner sig värdelös och funderar dagligen på självmord och varför just jag lever? Maria 24 år

   Agnes Hultén säger: Ingen är för gammal - det låter som du har jättejobbigt. Att vara 24 år betyder ju inte att man är klok och vuxen, och det är lika viktigt då som när man är yngre att hitta nån som går att prata med först och främst. Ibland finns ungdomsmottagningar öppna även för personer i din ålder, eller studenthälsan eller vuxenpsykiatrin eller ungdomspräster. Det är viktigt att få prata om sina problem!

Mamma30 säger: Jag har en pojk på 8 år som för 2 år sedan miste sin pappa hastigt pga en allergichock, han mår jättedåligt emellanåt och säger att han minsann vågar ta livet av sig. Man blir ju rädd, frustrerad och arg samtidigt. Vad gör man för att lindra smärtan och kan man vara säker på att han inte tar sitt liv??? Han är ju bara 8 år.

   Agnes Hultén säger: Jag förstår hur mycket han sörjer sin pappa! Nu när han är 8 år förstår han säkert mycket mer än för 2 år sedan. Barn utvecklas mycket på bara 2 år. Och det är nog ganska naturligt att han nu börjar sörja och vara ledsen och prata om döden. Jag tycker du lugnt ska lyssna på honom, låta honom berätta och få uttrycka sin sorg både i samtal och kanske rita eller vad han tycker om. Rädda Barnen har en fin liten bok om barns sorg som du kan få stöd av! Jag tror inte du ska vara rädd att han tar livet av sig men han behöver prata

ludde säger: Hur många varje år under 15 tar självmord?

   Agnes Hultén säger: Ungefär 3-5 stycken, lite fler pojkar

fdDeppad säger: Jag har märkt att min lillebror har slutit sej det senaste året, han verkar deppad. innan har vi alltid snackat om precis allting, nu blir han förbannad när jag frågar hur han mår. läste i aftonbladet i går eller förrgår om en kille som hade reagerat likadant mot sina föräldrar, och senare tog han livet av sig. jag är skitorolig. vad ska jag göra?

   Agnes Hultén säger: Jag tycker det är jättebra att du bryr dig om och ser hur din lillebror mår. Att han blir arg är kanske ett tecken på att han faktiskt är deprimerad. Gå rakt på och säg att du ser att han verkar må dåligt och att du vill att han ska må bättre, men då måste du/ni börja prata om det. Kan du ta upp det med era föräldrar? Säg annars att han får välja nån vuxen som du och han kan vända er till för att börja få hjälp. Det är första steget, och han kanske har lättare att gå med på att prata så.

emil1985 säger: Varför är det alltid en vuxn som skall hjälpa.....den sista jag skulle berätta åt är en vuxen som inte tar en på alvar utan bara säger att man skall le lite så blir man glad. Dom förstår inte situationen, även om dom ochså har varit unga, jag tror dom har glömt hur det är att vara ung. Varför en vuxen?

   Agnes Hultén säger: Många ungdomar pratar nästan bara med sina kompisar och kompisar är jättebra att ha! Men dom har kanske inte alltid den erfarenhet som behövs för att bedöma när något är allvarligt eller livshotande. Eller har erfarenhet av hur man kan hitta andra bra lösningar på problem man har.

thessan säger: hur ska man göra när barnen inte mår bra och skolan lägger all skuld på föräldrarna och inte vill hjälpa till?

   Agnes Hultén säger: Ja det är inte lätt om skolan verkligen säger så. Skola och föräldrar behöver hjälpas åt, inte kasta skuld på varann. Barnen och deras hälsa är en alldeles för viktig fråga i vårt samhälle för sånt struntsnack. Bra att du vill göra nåt för dina barn - kom ihåg att engagerade föräldrar alltid är bästa medicinen för sina barn. Finns det nån annan verksamhet som kan hjälpa till- ungdomsmottagningen?

Mimmie säger: Hej. Jag har en 16 årig dotter som mår dåligt mellan varven o skär sig i armen varje gång hon blir ledsen... hon har fått zoloft o vi har kontakt på BUP men vi har inte tider då hon blir ledsen utan vi brukar prata om de när vi går dit. Hur ska ja agera som förälder mellan gångerna som vi e där?

   Agnes Hultén säger: Det är inte så lätt när ens barn inte vill prata när man har "tid", men det är rätt vanligt. Skär man sig har man ofta mycket ångest just i stunden och det brukar gå bort när man skär sig - man gör så för att hjälpa sig så att säga. Det brukar inte vara avsikt att ta livet av sig. Men jag tror du ska fråga din dotter NÄR hons kurit sig mer i detalj vad som startade känslan av självhat, ilska eller ångest och be henne föra dagbok, det är början till att må bättre för då kan man börja lära sig göra andra saker istället för att skära sig i stunden!

kentan säger: Min pappa är sjuk, han är mano deperesiv. Och jag tycker jag har för många tankar kring självmord till och från. Kan det vara så att jag har ärvt sjukdomen av honom?

   Agnes Hultén säger: Jag får ganska ofta såna frågor och svarar alltid att man inte ärver en depression eller manodepressiv sjukdom. Men man kan ärva en känslighet som person och det kan vara bra att man vet om det och kan få prata med någon vid tillfälle. Skulle du inte kunna prata med någon läkare eller psykolog och få lite mer information om vad du kan göra för att må bättre.

ångest säger: agnes jag behöver din hjälp, Jag har självmordstankar, tankar som gör att jag vill att jag ska ta mig bort från denna värld, Hjälp mig vem ska jag vända mig till??? Vad ska jag göra?

   Agnes Hultén säger: Oj det är klart att du måste ha hjälp! Vet inte hur gammal du är men finns det något ställe du kan söka hjälp där du bor? Om inte i skolan så på ungdomsmottagning (kurator eller psykolog) eller på BUP?

adde säger: min kompis skär sig själv och brukar gråta ibland.. ska jag lägga mej i?

   Agnes Hultén säger: Absolut - du ska säga att du ser vad hon gör och att det finns andra sätt att lära sig hantera svåra känslor som ångest, självhat, ilska. Det är förstås inte du som ska hjälpa henne men du ska inte vara tyst när du ser att skär sig.