al-Jazira visar video på USA-soldat hos gisslan

Foto: REUTERS/Al Jazeera Television
Den tillfångatagna soldaten visades upp omgiven av beväpnade rebeller i tv-kanalen al-Jazira under fredagskvällen.
NYHETER

AL-FALLUJA

På kvällen rapporterades en amerikansk soldat ha tagits till fånga av en icke identifierad irakisk motståndsgrupp.

Den Qatarbaserade tv-kanalen al-Jazira sände ett videoband som sades visa en tillfångatagen amerikansk soldat som identifierade sig som Keith Matthew Maupin.

Han är sannolikt en av två soldater som saknas efter angreppet mot en fordonskolonn väster om Bagdad i förra veckan.

Amerikanska militärkällor vid centralkommandot i Doha sade sent på kvällen att de studerar videoupptagningen.

Strider i sunnitriangeln

Företrädare för den USA-ledda alliansen i Irak avslutade på fredagen en första samtalsomgång med sunnimuslimska ledare om att få slut på fientligheterna som krävt hundratals människoliv i sunnifästet al-Falluja i en positiv anda.

En irakisk medlare sade sig övertygad om att en omfattande vapenvila kan nås vid al-Falluja. Framstegen kom några timmar efter det att USA-styrkor utkämpat strider med motståndsmän i al-Falluja i den så kallade sunnitriangeln väster om Bagdad.

Enligt sjukhuskällor dödades 15 människor medan 20 skadades i striderna som bröt ut natten till fredagen.

Tidigare på dagen hade hoppet om att nå framsteg förhandlingsvägen varit svagt.

-Intensiteten i eldgivningen har möjligen minskat. Men hittills har vi inte sett en total vapenvila, vilket vi bett om och vilket de förband sig att försöka uppnå, sade den amerikanske generalmajoren Joseph Weber.

Amerikansk otålighet

- Tiden är begränsad. Vi kan inte låta situationen fortsätta som den är, sade han.

Även i staden Najaf där den USA-fientlige shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadrs milis kontrollerar stadens centrum befinner sig USA-alliansen i ett svårt läge. USA:s överbefälhavare Richard Meyers sade att chefen för den amerikanska administrationen i Irak, Paul Bremer, utnyttjar flera kanaler för att undvika strid i Najaf.

al-Sadr har sagt att irakierna kommer att slå tillbaka med en ''kraft som inte går att föreställa sig'' om de USA-ledda styrkorna sätter sitt hot i verket att döda eller tillfångata honom.

Den shiamuslimske ledaren sade på fredagen att han inte under några omständigheter kommer att upplösa sin Mahdimilis och underströk att en kompromiss med USA är omöjlig.

USA-alliansen har 2500 soldater runt Najaf under polsk ledning.

Även vid den shiamuslimska staden Kufa var det oroligt på fredagen. Milis lojal mot al-Sadr sade att den genomfört ett bakhåll mot en amerikansk fordonskolonn. Enligt sjukhuskällor ska minst fem irakier ha dödats och ett tjugotal ha skadats i de strider som följde.

Dansk kidnappad

På morgonen rapporterade dansk tv att en dansk kidnappats i Irak. Enligt uppgift rör det sig om en affärsman som rövades bort medan han var på väg i bil från Basra till Bagdad.

Tre tjeckiska journalister och en kanadensisk hjälparbetare som suttit gisslan i Irak frigavs på fredagen, rapporterade Reuters.

De tre tjeckerna kidnappades nära oroshärden al-Falluja i söndags. En talesman för tjeckiska UD sade att de tre var välbehållna och att de befann sig på Tjeckiens ambassad i Bagdad.

Kanadensaren, som bortfördes i förra veckan, släpptes av sina kidnappare till den shiamuslimske upprorsledaren Muqtada al-Sadrs kontor i Najaf.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM