Telesladden var avklippt

59-åring mördad i sitt hem - rörelsehindrade brodern misshandlades allvarligt

Foto: tommy mardell
Låg död i ladan Personal från hemtjänsten hittade den 59-årige lantbrukaren död i ladan. Enligt polisen fanns det blod på platsen vilket talar för att han mördades just där.
NYHETER

KALAMARK

De två bröderna hade inte en chans.

Med avklippt telefonledning kunde mördaren ostört slå ihjäl den 59-årige jordbrukaren och misshandla hans bror.

- Det gick rykten om att bröderna hade mycket pengar. Det kan vara ett motiv, säger Lennart Hallberg vid polisen i Piteå.

Bröderna bodde tillsammans på föräldragården i Kalamark drygt en mil utanför Piteå.

Sent i går natt visste polisen inte varför den 59-årige jordbrukaren mördats eller varför hans 57-årige bror misshandlats. Mycket talar dock för att det är ett rånmord.

- Enligt förhör finns det ett rykte om att bröderna har gott pengar. Mördaren, eller mördarna, kan ha hört det ryktet och bestämt sig för att råna dem, säger Lennart Hallberg, presstalesman vid Piteåpolisen.

Enligt uppgift till Aftonbladet hade gärningsmännen klippt av telefonledningen till gården. Polisen ville varken bekräfta eller dementera den uppgiften sent i natt.

- Vi lämnar inte ut några detaljer nu, säger Lennart Hallberg.

Ingen öppnade

De två bröderna, som bodde tillsammans på föräldragården i Kalamark drygt en mil utanför Piteå, kom hem från några bekanta vid 19-tiden i onsdags kväll.

Sedan dess har ingen utom mördarna sett dem. I torsdags skulle den ene brodern, som är rörelsehindrad efter en sjukdomsattack för några år sedan, träffat personal från hemtjänsten.

Men ingen öppnade när hemtjänsten ringde på dörren. Personalen lämnade den medhavda maten på farstubron och åkte därifrån. Att ingen var hemma sådde ett frö av oro och i går morse försökte hemtjänsten få kontakt med bröderna.

- Personalen ringde till bröderna. Och eftersom ingen svarade bestämde man sig för att åka dit och kolla, säger Gunnar Lindberg, äldreomsorgschef i Piteå.

Eftersom maten fortfarande stod kvar utanför dörren ökade oron för att något hänt. Kvinnan från hemtjänsten kikade in genom fönstret och gjorde en förfärande upptäckt.

- Hon såg att den yngre av bröderna låg på köksgolvet med blod i ansiktet, säger Lennart Hallberg.

Kunde prata

Hemtjänstpersonalen ringde 112 som skickade dit både polis och ambulans. I väntan på hjälp hittade hon en nyckel utanför dörren och gick in.

- Mannen var allvarligt misshandlad men kunde prata. Han sa att han blivit slagen och undrade var hans bror var någonstans, säger Lennart Hallberg.

När ambulansen kommit sökte kvinnan från hemtjänsten och en ambulanssjukvårdare igenom hela gården. I ladan hittade de den 59-årige brodern död. Enligt polisen fanns det blod på platsen vilket talar för att han mördades just där.

- Den yngre brodern fick information om mordet när han skjutsats till lasarettet. Vi hörde honom om händelsen men som du förstår har vi inte kört så hårt med honom, säger Lennart Hallberg.

Polisen är mycket angelägen om att få kontakt med eventuella vittnen. Bröderna hade två bilar, och den ena hittades cirka 900 meter från gården, vid en liten parkeringsplats intill radiomasten Kalahatten.

Chockade

- Vi vet inte om bröderna själva parkerat där eller om mördarna kört dit med bilen från gården. Kanske hade de sin egen bil parkerad just där, säger Lennart Hallberg.

Polisen jobbade i natt med att undersöka brottsplatsen och den lilla parkeringsplatsen. Rättsläkare från Umeå och polisens tekniker försökte ta reda på hur den 59-årige mannen mördats.

- Vad vi förstår kan det ha hänt redan i onsdags. Men det kommer vi snart få svar på, säger Lennart Hallberg.

Den skadade brodern är svårt misshandlad men har inga livshotande skador.

Befolkningen i den lilla byn är chockad av det som hänt.

- Jag fick höra talas om det i dag på morgonen när polisen kom för att höra oss. Men vi har inte hört något alls, säger en av de närmaste grannarna.

- Det är fruktansvärt. Det finns bara några få gårdar här och nu springer det mördare lösa, säger en annan.

Olle Castelius, Svante Lidén