Bush gjorde tidig krigsplan för Irak

Utrikesminister Powell var kritisk

NYHETER

President Bush bad redan i november 2001 försvarsminister Donald Rumsfeld att lägga upp en krigsplan för i Irak.

Det bekräftade Vita huset på fredagen.

Uppgiften presenteras i en ny bok av Bob Woodward.

I boken hävdas också enligt Woodwards tidning Washington Post, som publicerar utdrag, att vicepresident Dick Cheney och utrikesminister Colin Powell är så oeniga om Irakkriget att de knappt kan tala med varandra. Powell var emot kriget. Han ansåg att Cheney var besatt av att försöka påvisa en koppling mellan Irak och terrornätverket al-Qaida. Powell ansåg att vicepresidenten därför godtog tvivelaktiga spionrapporter.

"Powell ansåg att Cheney och hans allierade (...) i praktiken hade upprättat en separat regering", skriver Washington Post. "Vicepresidenten ansåg för sin del att Powell mest brydde sig om sin egen popularitet."

Felprioritering

Utdrag ur boken publicerades av den prestigefyllda liberala tidningen på lördagen.

Woodward blev berömd på 1970-talet, när han tillsammans med en kollega avslöjade Watergateskandalen. I dag är Woodward vice chefredaktör för Washington Post.

Avslöjandet i den nya boken, Plan of attack (Angreppsplanen), stärker George W Bushs kritiker, som anklagat honom för att ha prioriterat ett krig mot Irak framför jakten på Usama bin Ladin.

Bin Ladin beskylldes för attackerna mot USA den 11 september 2001 och tycktes i flera uttalanden också nästintill bekräfta att han var den ansvarige. Ändå omdirigerades resurser felaktigt från jakten på al-Qaidaledaren till kriget i Irak, hävdar kritikerna.

Bad om krigsplan

Enligt boken, som publiceras nästa vecka, tog Bush den 21 november 2001 försvarsminister Rumsfeld åt sidan och bad honom lägga fram en krigsplan för Irak.

USA inledde kriget i Afghanistan i början av oktober 2001. Vita huset ansåg att kriget där redan blivit mycket framgångsrikt då Bush tog upp Irak. Invasionen där genomfördes ett och ett halvt år senare.

Bush hänvisade till Saddam Husseins massförstörelsevapen och kriget mot terror som huvudskälet till invasionen. Inga massförstörelsevapen har dock hittats hittills och kopplingen till al-Qaida har bestridits på de flesta håll.

Två tidigare medlemmar från Bush-administrationen, förre finansministern Paul O'Neill och den tidigare säkerhets- och terrorexperten Richard Clarke, har tidigare sagt att presidenten var fixerad vid Irak då han borde ha koncentrerat sig på Afghanistan.

Mindes inte

Vid presskonferensen i Washington med premiärminister Tony Blair i fredags fick Bush frågan om Woodwards uppgifter om hans samtal med Rumsfeld var korrekta.

Bush svarade att hans minne var dimmigt:

- Vet ni, jag kan inte komma ihåg exakta datum så långt tillbaka.

Men senare bekräftade Vita husets talesman Scott McClellan uppgiften. Han sade att frågan om krigsplanen för Irak kom upp därför att det stod klart att USA var på väg att vinna kriget i Afghanistan.

I Washington Post framgår det att Bush regelbundet träffade general Tommy Franks och sitt krigskabinett för att planera kriget mot Irak.

Bush beslutade sig för att gå i krig mot Irak i januari 2003, men sköt upp invasionen i två månader av hänsyn till Tony Blair, vars beslut att delta i kriget var mycket impopulärt i Storbritannien.

TT-DPA

ARTIKELN HANDLAR OM