Här väntar 101 unga på hjälp

Barnombudsmannen slår larm: Oacceptabla köer till psykklinikerna

NYHETER

En vecka - eller 104 veckor.

Så lång är väntetiden till barn- och ungdomspsykiatrin, Bup.

I vissa delar av landet tvingas unga som mår dåligt vänta i två år på att få hjälp.

- Det är oerhört oroande. Vi kan inte acceptera den här situationen, säger barnombudsmannen, Lena Nyberg.

Aftonbladet har kartlagt väntetiderna till landets 132 Bup-mottagningar. Resultatet är lika alarmerande som när BO gjorde en liknande undersökning för snart två år sedan.

Trots det har inget hänt.

Väntetiderna till många barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar är fortfarande förfärande långa. Och problemen hos dem som väntar växer förstås under tiden - i brist på hjälp.

Den som redan har försökt begå självmord eller har allvarliga självmordstankar ska få hjälp direkt, enligt det akutansvar Bup-mottagningarna har, men för de andra, de som ännu inte nått så långt, kan väntetiden bli lång.

Hur lång beror på var de bor.

Till Landstingsförbundet rapporterar de flesta Bup-mottagningar kontinuerligt hur långa väntetider de har.

De senaste uppgifterna visar att den som har turen att bo i Karlskrona eller Kista får hjälp direkt, inom en vecka - den som har oturen att bo i Landskrona, Eslöv eller Sundsvall kan få vänta i ett helt år.

I Lund och Mölndal kan väntetiden vara två år.

- Du kan både vara deppig och ha familjeproblem och inte gå i skolan och ändå få vänta, för att det inte är livshotande - tills du får mer problem och då kommer du in, säger Agnes Hultén, specialist i barn- och ungdomspsykiatri, med många år inom Bup bakom sig.

Fler barn söker hjälp

Nästan alla Bup-mottagningar i landet brottas med samma problem: ett stadigt ökande antal barn och ungdomar som behöver hjälp - med oförändrade resurser.

Bup i Sandviken, där väntetiden för två år sedan var ända upp till tre år, har genom en målmedveten satsning och ett mindre anslag pengar lyckats få ned kötiden till ett år. Då väntade 130 barn på hjälp - nu "bara" 19.

- Vi är lite stolta över det, men det är klart att det känns oerhört frustrerande ändå. Ett år är för långt det också, säger Annchristin Johansson, enhetschef för Bup i Sandviken.

"Det är en rättighet"

Barnombudsmannen Lena Nyberg anser att de långa köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin är ett stort problem.

- Det är en rättighet för barn att få sjuk- och hälsovård utifrån högsta prioritering. Vi vet också av erfarenhet att så länge problemet är litet och barnet och familjen inte har lidit så mycket, är det enklare att ta itu med problemet och det är också billigare för samhället.

Men att satsa pengar på barn- och ungdomspsykiatrin är egentligen en nödåtgärd, menar Lena Nyberg. Både hon och Agnes Hultén anser att problemet ligger tidigare i "kedjan":

- Alla rapporter just nu talar om en ökad psykisk ohälsa bland våra unga - trots detta gör vi inte några kraftiga satsningar på elevhälsan: skolsköterskor, -kuratorer och -psykologer, där man tidigt skulle kunna gå in och ge stöd. I stället får problemen växa och bli större, säger Lena Nyberg.

Det kan i värsta fall sluta i självmord, att man skadar sig själv - eller någon annan.

- Vi har sett flera allvarliga konsekvenser av att unga människor mår dåligt och inte får hjälp och det borde ju vara varningstecken nog, säger Lena Nyberg.

Så är läget i ditt landsting

Så många veckor får du vänta innan du får hjälp på din Bup-mottagning:(Förväntad längsta väntetid i veckor till ett första planerat läkarbesök utan förtur)

Läs tidigare artiklar i serien:

När Natasja var 14 år hade hon bestämt sig för att dö. Dagen efter fick hon en akuttid hos barn- och ungdomspsykiatrin, Bup. - Det var det som räddade mig, säger Natasja, 19. I Aftonbladets artikelserie om unga och självmord granskar vi i dag barn- och ungdomspsykiatrin. Kartläggningen visar att Natasja är lyckligt lottad. På vissa orter tvingas unga som mår dåligt vänta två år på psykologhjälp.

Kerstin Nilsson, Cecilia Gustavsson