Anna Lindhs minne hedrades

NYHETER

Det var tyst, så oerhört tyst i Stockholms Folkets hus.

Minnet av Anna Lindh hedrades.

– Det var fint, kändes fint, sa Anna Lindhs make Bo Holmberg.

Bo Holmberg, 61 år och landshövding i Nyköping, var specialinbjuden gäst när socialdemokraterna drog igång sin tillväxtkongress.

Han satt på första bänk, omgiven av LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och EU-kommissionären Margot Wallström.

Bästa vänner

Det var ingen tillfällighet att just Wallström satt på Holmbergs högra sida. Hon och den mördade Anna Lindh var bästa vänner.

Till den närmsta kretsen hörde också under åratal Mona Sahlin, i dag demokrati- och integrationsminister. Mona Sahlin var snabbt framme med en kram och en klapp på kinden.

– Det var starkt av honom att orka ta sig hit. Han tyckte nästan det var jobbigt att alla ville kramas. Men man ser på honom att han behöver det också, sa Mona Sahlin.

Bo Holmberg log mot alla som ville visa honom sin sympati. Och han njöt av Anna-Lotta Larssons framförande av Mikael Wiehes ”Ska nya röster sjunga”.

– Sången efteråt var oerhört fin. Jag tyckte det var väldigt bra.

Sverige i världen

I sitt tal över sin regeringskollega påminde statsminister Göran Persson om något som alla Anna Lindhs partisystrar och partibröder tycks eniga om.

– Det brukar sägas om Olof Palme att han gjorde Sverige lite större ute i världen. Så var det också med Anna Lindh. Med henne växte Sverige.

Efter minnesstunden fortsatte Bo Holmberg till en presentation av boken ”Till Anna”, som bygger på folkets sista hälsningar till Anna Lindh. Små handskrivna lappar utanför NK och Rosenbad, texter i kondoleansböcker från olika platser i Sverige, brev och fax.

Förre statsministern Ingvar Carlsson är ordförande i Anna Lindhs minnesfond.

– Vi räknar med att snart passera tio miljoner kronor, sa han.

Då log Bo Holmberg på nytt.

Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM