”Det viktigaste är att prata med någon man litar på”

Jenny Ingårdha från Bris chattade med Aftonbladets nätläsare

NYHETER

Vad gör jag om min kompis är ledsen?

Jag vågar inte berätta för mina föräldrar att jag är homosexuell. Vad ska jag göra?

Vad gör man om man mår dåligt och inte kan prata med sin föräldrar om det?

Det var några av de frågor som Jenny Ingårdha på Bris svarade på när hon chattade med Aftonbladets nätläsare på lördagen.

Madde säger: Hej jag heter Madde och är 14 år, jag har väldigt stora problem hemma och tänker bara negativt hela tiden. Jag har försökt och fått hjälp genom kurator ,soc och bris men det verkar inte som om någon förstår, vad ska jag göra?

   Jenny Ingårdha säger: Hej Madde! Vad bra att du har försökt att ta hjälp. Ibland kan det vara svårt för vuxna att ta till sig det som barn och ungdomar berättar. Då måste man försöka en gång till att berätta. Fundera på om det finns någon annan du litar på och som du skulle kunna vända dig till igen.

Emma B säger: Min kompis mådde jättedåligt innan, var arg och grät hela tiden. Nu verkar hon vara glad igen, mår hon bra då?

   Jenny Ingårdha säger: Hej Emma! Om du har funderingar kring hur din kompis mår är det viktigt att du pratar med henne. Berätta om din oro och dina funderingar. Du kan också berätta att du finns där om hon behöver dig. Du verkar vara en jättebra kompis.

flikkan säger: Vad gör man om man e konstant ledsen men man vet inte riktigt varför?

   Jenny Ingårdha säger: Hej! Om man känner sig ledsen är det viktigt att man tar hjälp av folk som finns runt omkring en, som kan hjälpa en att förstå det man funderar kring. Du kan också gå in på www.bris.se och klicka dig in på diskussionsforum, där finns det just nu ett tema om hur det är att vara ledsen. Där kan du prata med andra som är i samma situation. Lycka till!

lilla_tjejen säger: Hej! Jag är en tjej som är liten, kommer från ett annat land, jag tycker själv att jag är ful och så. Jag har ett superdåligt självförtroende. Jag har ju kompisar och så, men är inte så populär. Jag går i 7:an. När jag ska sova så brukar jag tänka på nåt eller lyssna på musik. Då tänker jag på självmord och sånt! Varför tänker jag så här????? Är det bara för jag har så dåligt självförtroende??? Och jag är lite rädd för framtiden också!!! Men vet inte varför, vet du???!!! Kram lilla_tjejen

   Jenny Ingårdha säger: Hej! När man är i din ålder är det vanligt att man har de funderingarna som du skriver om. Du skriver att du har kompisar, har du möjlighet att tala med dem om det du tänker på? Kanske har de samma funderingar som du. Ett tips är att prata med sina föräldrar. Det kan kännas jobbigt men de brukar förstå.

Emma B säger: Hej! Vad ska man göra om man mår dåligt och inte kan prata med sina föräldrar om det?

   Jenny Ingårdha säger: Hej! Ett råd är att ringa till barnens hjälptelefon, 0200-230 230 (öppen varje vardag 15-19 och varje söndag 14-17) där man är anonym. Ett annat råd kan vara att skriva ett brev till dina föräldrar om det känns lättare än att prata med dem. Lycka till!

Berra säger: Hej, jag har en kompis som mår väldigt dåligt fast han vägrar att snacka med någon om det. Han tänker mycket på att ta självmord. Vad ska jag göra??

   Jenny Ingårdha säger: Hej! Vad bra att du hör av dig. Om du är orolig för din kompis är det viktigt att du pratar med någon vuxen som du litar på. Det gäller även om du har lovat att hålla tyst. På så sätt kan du hjälpa din kompis. Ha det så bra.

hej säger: hej hur ser du på livet idag jämfört med hur du såg på det när du var 14?

   Jenny Ingårdha säger: När jag var 14 år så hände det att jag kände sig osäker på sig själv och att det var viktigt att vara som andra var. I dag när jag är vuxen har jag lättare för att säga emot om jag har en annan åsikt än andra.

united säger: Jag har tänkt många gånger att berätta för mina föräldrar att jag är homosexuell men aldrig vågat för att jag är rädd att de inte ska acceptera mig... Finns det liksom något sätt att få reda på om ens föräldrar och kompisar accepterar homosexuella??

   Jenny Ingårdha säger: Hej! Det bästa du kan göra är nog att berätta. Om du vill ha tips hur andra i din situation har gjort så kan du ringa till linje 59, 020-59 59 00. Där sitter andra bio- och homosexuella ungdomar som du kan prata med.

Liquididis säger: Jag har ringt till Bris, men när det svarar blir jag rädd, och lägger på .. Tips?

   Jenny Ingårdha säger: Hej! Det är jättevanligt att barn och ungdomar lägger på när de ringer för att de känner sig nervösa. De som svarar i barnens hjälptelefon är vana vid att prata med barn. Mitt tips är att du börjar med att berätta att du är nervös, så hjälper de dig. Lycka till!

Rolf säger: Hej, jag är han flickvän som jag vill göra slut med, men vågar inte eftersom hon kommer att skada sig om jag gör det. Vad ska jag göra?

   Jenny Ingårdha säger: Hej Rolf! Det är viktigt att du gör det som känns rätt för dig. Det är inte ditt fel om din flickvän gör sig illa. Men är du orolig och rädd för att något ska hända så är det viktigt att du berättar för en vuxen om din oro. Det låter som att din flickvän mår dåligt och att hon behöver stöd. Och därför är det viktigt att fler än du vet om hur hon mår.

Bella säger: Hej! Jag mår ofta väldigt dåligt och skulle väldigt gärna vilja prata med någon om det. Men det känns bara dumt, som att jag skulle sitta och tycka synd om mej själv typ. Jag tänker väldigt mycket på döden och på hur det skulle kännas att slippa leva. Jag vill inte ha det så här. Har försökt prata med både kurator och psykolog, men jag litar inte på dom så jag får ändå inte ut något av det. Hur ska jag göra för att det ska bli bättre?

   Jenny Ingårdha säger: Hej Bella! Vad bra av dig att skriva hit. Det är viktigt att ta hjälp när man mår dåligt och det är viktigt att inte ge upp. Jag vet inte om du har varit på ungdomsmottagningen och träffat en kurator. Om inte tycker jag att du ska vända dig dit. De är jätteduktiga på att prata om det du beskriver. Du är också välkommen att ringa till barnens hjälptelefon där du är anonym. Sköt om dig!

systerfluff säger: Hej. Jag har en internetkompis som mår jättedåligt. Hon skär sig i armarna och hon blir slagen av sin pappa, dessutom har hon blivit våldtagen. Hon vägrar kontakta bris, bup eller soc. Snart orkar hon inte mer. Jag är jätteorolig för henne! Vad ska jag göra?

   Jenny Ingårdha säger: Hej! Du kan vara en bra vän och stötta henne och lyssna på henne och tjata på henne att ta hjälp. Mitt råd till dig är att tjata, tjata och tjata. För hon verkar må jättedåligt och verkar behöva all hjälp hon kan få.

Cthulhu Dawn säger: Hej... Jag undrar hur man ska göra för att bli accepterad? Sedan jag ändrade stil så är folk helt annorlunda och min mamma kan inte acceptera det. Jag får inte träffa kompisar och min syster är på mig hela tiden..

   Jenny Ingårdha säger: Hej! Det viktigaste är att du själv mår bra och trivs med dig själv. Om man ändrar stil kan det vara svårt för omgivningen att acceptera det, kanske kan du ge dem lite mer tid. Försök att prata med dem att du mår bra förhoppningsvis ändrar de sig. Stå på dig!

tessan säger: Hej! Kan man polisanmäla sin mamma om hon är drogad ofta och tar hem en masa konstiga människor? Eller vart kan man ta vägen för att få hjälp? Jag är tolv år och min pappa bor på ett annat ställe.

   Jenny Ingårdha säger: Hej Tessan! Vad bra av dig att höra av dig. Du kan vända dig till socialtjänsten där du bor. Då ringer du till kommunen där du bor. Då ber du att få tala med en socialsekreterare som jobbar barn och ungdomar. Numret hittar du under de gröna sidorna i telefonkatalogen. Det är jättebra av dig att ta hjälp. Hoppas att det ordnar sig.

sandra säger: Hej! Jag undrar varför jag inte är så populär i klassen som alla andra är? Det känns väldigt tråkigt, för jag vill känna mig också populär som andra. Snälla hjälp mig!

   Jenny Ingårdha säger: Hej! Om du känner dig utanför i klassen så är det viktigt att du pratar med din lärare. Han eller hon måste hjälpa dig att bli accepterad. Prata också med dina föräldrar så att de kan stötta dig. Ingen ska behöva känna som du och det är viktigt att du tar hjälp. Lycka till!

Vanja säger: Jag mår dåligt av förälder som alltid vill att jag kommer i tid från skolan hem och allt ska vara som dem vill?

   Jenny Ingårdha säger: Hej Vanja! Att ha andra åsikter än ens föräldrar är vanligt när man håller på att bli vuxen. Det är dock så att föräldrarna bestämmer så länge man är under 18 år. Mitt tips till dig är försöka förklara för din förälder hur du känner och tänker och på så vis försöka få honom eller henne att lyssna och kanske möta dig halvvägs. Hoppas att det går bra.

madde säger: Hej! jag heter Madde och är 20 år och jag vill ha hjälp, innan jag gör något dumt...=(

Men det är ingen som tror på mig och det gör att jag känner att jag måste bevisa för dom att jag menar allvar...

   Jenny Ingårdha säger: Hej Madde! Jag vet inte vilka du har pratat med men det är viktigt att du inte ger upp. Finns det några andra som du litar på och som du kan prata med? Det finns många vuxna som vill hjälpa. Ett tips är att du vänder dig till kuratorn på ungdomsmottagningen, de är jätteduktiga.

säger: Hej, jag har ett problem, det är så här att jag har en liten stubin, blir fruktansvärd arg för inget. Jag hamnar alltid i slagsmål, vad är det jag kan göra för att undvika bråk, Och där jag bor är det jättesvårt att undvika bråk.

   Jenny Ingårdha säger: Hej! Ett tips är att du tar hjälp av dina kompisar så att de kan hjälpa dig att gå undan om det skulle bli bråk. Ett annat bra sätt är att du har förberett dig på hur du ska agera på om det blir bråk så att du kanske helt enkelt kan gå där ifrån. Att lugna ner sig och räkna till hundra är också ett bra tips. Lycka till!

Jeffa säger: Hej!! Jag har en kompis som inte äter någonting och så vill hon ta livet av sej. Vad ska jag göra...

   Jenny Ingårdha säger: Det är många som hör av sig som har vänner som mår dåligt. Mitt tips till er är att prata med någon vuxen som ni litar på. Det är de vuxna runt er som måste hjälpa era kompisar. Och det är också viktigt att du som kompis pratar med någon, för att ha en kompis som vill ta sitt liv är jättejobbigt. Ni sviker inte er vän utan ni hjälper honom eller henne.

Nila säger: Jag vill inte gå och prata med en psykolog. Finns det inga andra metoder för att komma över en depression?

   Jenny Ingårdha säger: Hej! Det viktigaste är att prata med någon man litar på. Det kan vara en kurator, ens föräldrar, en kompis föräldrar eller någon i skolan. Det är viktigt att ta hjälp när man mår dåligt och det är viktigt att prata om det. På www.bris.se under ”Stöd och råd” kan du läsa mer om vad du kan göra om du mår dåligt. Sköt om dig!

   Jenny Ingårdha säger: Tack alla ni som har skickat in era frågor och funderingar! För er som vill prata vidare kan ni ringa till barnens hjälptelefon på 0200-230 230, den är öppen varje vardag 15-19 och varje lördag och söndag 14-17. Ni kan också mejla era frågor ni hittar adressen på www.bris.se.

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM