Hamasledare avled i israelisk attack

Foto: Kevin Frayer/AP
Hamasledaren i Gaza, Abd al-Aziz al-Rantissi, dödades i en israelisk helikopterattack mot hans bil på lördagskvällen.
NYHETER

GAZA

Hamasledaren Abd al-Aziz al-Rantissi dödades i en israelisk helikopterattack mot hans bil i Gaza på lördagskvällen.

Foto: Karel Prinsloo/AP
Abd al-Aziz al-Rantissi.

Rörelsens grundare Ahmad Yassin mördades av Israel på liknande sätt den 22 mars. al-Rantissi var redan under Yassins tid en av Hamas politiska ledare och känd som hårdför.

Liksom vid mordet på Yassin dödades också personer som befann sig i närheten. Två av al-Rantissis livvakter dog.

al-Rantissi avled efter att först ha förts till sjukhus svårt skadad. Hundratals Hamasmedlemmar och sympatisörer sökte sig snabbt sjukhuset och till platsen för attacken. Tv-kanalen al-Jazira visade kaotiska scener från Gaza.

Redan på sjukhuset levererade Hamas en deklaration om att Israel kan räkna med hämnd:

-Israel kommer att få ångra det här. Hans blod ska inte ha spillts förgäves, hotade Ismail Haniyya.

Flera försök

Den israeliske ministern Uzi Landau uttryckte tillfredsställelse och betonade enligt nyhetsbyrån AFP att Israel kommer att fortsätta ''eliminera terrorister''. Israel har sedan mordet på Yassin deklarerat att Hamas övriga ledare också är mål.

I al-Rantissis fall hade man försökt redan tidigare. Han och hans tonårige son överlevde ett mordförsök förra sommaren. Också den utfördes med en bestyckad helikopter.

Hamas, en förkortning för Islamiska motståndsrörelsen men också ett ord som betyder glöd i ideologisk eller religiös mening, har begått ett stort antal terrordåd mot Israel, ofta självmordsbombningar. Mordet kom några timmar efter ett självmordsattentat vid en gränsövergång mellan Gazaremsan och Israel.

Ännu en skymf

Palestinierna uppfattar mordet som ännu en skymf efter mötet mellan Israels premiärminister Ariel Sharon och USA:s president George Bush i förra veckan då Bush deklarerade att USA bytt linje i frågan om bosättningar som Israel byggt på ockuperad mark. Fram till nu har USA:s officiella linje varit att följa folkrättens princip om att det är olagligt att flytta in sin egen befolkning i ett ockuperat område; nu ger Bush sitt stöd för Israels avsikter att behålla en stor del av Västbanken, ockuperad sedan 1967.

-Israel har fått fria händer av USA, sade Hanan Ashrawi, som under Osloprocessen var en av palestiniernas förhandlare, i sin kommentar till mordet på al-Rantissi.

Familjen flydde

Abd al-Aziz al-Rantissi var född strax norr om Gazaremsan. Vid det moderna Israels grundande på 40-talet och de strider som det ledde till flydde familjen; han var då mer eller mindre nyfödd.

Så småningom utbildade han sig till läkare i Egypten, men det är som talesman för Hamas han uppträtt oftast.

Flyktingarnas antal har med åren vuxit till 3,7 miljoner, spridda i alla grannländerna och på Västbanken.

TT