Svensk dömd för terrorism i Tunisien

NYHETER

En 20-årig svensk har dömts till 26 års fängelse i Tunisien.

I dag fastställdes domen.

Enligt domen är han ledare för en terrororganisation.

Själva hävdar han att de hade blivit torterade och tvingade att erkänna.

Svensken fanns med i en grupp av åtta ungdomar som har anklagats för att ha grävt fram information på internet för att tillverka explosiva ämnen som sedan skulle användas i terroristattacker.

– Undersökningarna visar att de bildat en kriminell organisation med avsikt att utföra terroristattacker, uppger en officiell talesman i Tunisien för nyhetsbyrån AFP.

Kan inte utlämnas

Männen nekar till anklagelserna. De hävdar att egyptiska poliser torterade dem och tvingade att erkänna.

På Justitiedepartementet har man ännu inte fått in någon utlämningsbegäran från Tunisien. Enligt UD finns det ingen risk att mannen kommer utlämnas och

– Det strider mot svensk lag att utlämna svenska medborgare till länder utanför Norden och EU, säger Maria Håkansson på UD:s presstjänst till aftonbladet.se.

"En parodi på rättvisa"

Den tunisiske medborgarrättsaktivisten och advokaten Radia Nasraoui har betecknat rättegången mot de anklagade som en parodi på rättvisa, enligt TT.

Organisationen Reportrar utan gränser anser att det inte existerar någon fri press i Tunisien.

– Tunisien är extremt och har bland annat slagit hårt ner på användandet av internet för att strypa informationsflödet. Det finns de som ser det här fallet som ett sätt att klämma åt internetanvändarna, säger Urban Löfqvist, kansliansvarig på Reportrar utan gränser i Sverige till TT.

Läs mer om anklagelserna mot Svensken

Anna-Maria Carnhede