Wallström: Jag är mer rädd nu

NYHETER

Attacken mot Mona Sahlin är en grym påminnelse om hur utsatta politiker är.

EU-kommissionären Margot Wallström är mycket räddare i dag än före mordet på Anna Lindh.

- Det finns en rädsla för det som är oberäkneligt och irrationellt, säger hon.

Margot Wallström har aldrig haft livvaktsskydd, men erkänner att hon blivit mer rädd efter mordet på sin vän Anna Lindh.

Det har gått sju månader sedan Margot Wallström förlorade sin bästa väninna. Smärtan och sorgen efter Anna Lindh är mycket stark och hon har fortfarande svårt att ens tänka på mordet.

Men det är inte bara saknaden efter en nära vän som förändrat livet för Sveriges EU-kommissionär. Med mordet på Anna Lindh smög sig en helt ny rädsla in i vardagen. En otrygghet som hon tidigare inte reflekterat över och som nu gör sig påmind varje gång hon vet att hon kommer att synas mycket offentligt.

- Det vore konstigt om man inte blev lite räddare. Det är självklart att det ympar in en rädsla i mig för det där som är helt oberäkneligt.

- Det som kan komma som en blixt från en klar himmel, säger hon.

Margot Wallström har aldrig haft personskydd. Och hon värdesätter friheten det innebär att slippa ha livvakter dygnet runt.

Het kandidat

Samtidigt är hon väl medveten om riskerna.

- Jag försöker hantera det och leva som vanligt. Men det finns en obestämd rädsla där som kom med den händelse som var så chockartad - det som hände Anna.

Även maken Håkan, 54, och de två sönerna Viktor, 16, och Erik, 10, oroar sig mer nu än tidigare.

- De har fått en rädsla som inte fanns där förut. Jag säger till dem att jag tänker mig för, men det finns inte så mycket man kan säga egentligen.

Margot Wallström är en av de hetaste kandidaterna till att efterträda Göran Persson. Aftonbladets rundringning visar att stödet för henne ute i landet är mycket starkt. Själv säger hon att hon vill stanna i Bryssel ytterligare en mandatperiod. Om regeringen säger ja är hon inte hemma i Sverige förrän om ytterligare fem år.

I Bryssel är rädslan inte lika påtaglig. Där är hon mer anonym.

- Här hemma blir jag mycket mer igenkänd. Det är ett litet land och jag har ju funnits i politiken länge, säger hon.

Margot Wallström vill inte kommentera attacken mot Mona Sahlin. Men hon är medveten om hur utsatta partikamraterna i regeringen är. Därför bör också deras livvaktsskydd ses över ordentligt.

Tidigare artiklar:

Elisabeth Marmorstein